Management of enterprise metasystems - Kaplancalı, Kemal Kaya (My University, 2003)
MANAGEMENT OF ENTERPRISE METASYSTEMS (İŞLETME ÜSTYAPILARININ YÖNETİMİ) Sanal şirketler (virtual organizations) ve ağ organizasyonları (network organizations) günümüzde çok sık uygulanmaya başlanan işletme yapılanma biçimleridir. Bu tür yapılanmaların geçmişi eski olmakla birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerinin son yıllardaki hızlı ilerlemeleri sonucunda bu yönde önemli rekabet üstünlükleri sağlayan özgün işletme yapılanmaları gelişmiştir. Bu çalışmada özellikle bilişim teknolojisini ve sistem/ sibernetik yaklaşımını ağırlıklı olarak kullanan ağ organizasyonu bazlı işletme üstyapıları (enterprise metasystems) incelenmektedir. Çalışmada işletme üstyapılarının belirgin özellikleri irdelenmekte ve ilgili örnekler sunulmaktadır. İşletme üstyapılarının yönetiminde özgün yaklaşımlar kullanılması gereksinimi vardır. Henüz işletme üstyapıları yönetimi ile ilgili konuların bazılarının daha fazla geliştirilmesi gerekmekle beraber, işletme üstyapıları girişimcilere pazardaki fırsatların belirlenmesini takiben çok hızlı ve etkili bir yapılanma olanağı sağlamaktadır. İşletme üstyapıları önümüzdeki yıllarda da gelişmelerini sürdürerek Dünya ekonomisinde ağırlıklarını artıracak ve geleneksel işletme yapılanmalarına bir alternatif oluşturacaklardır.
Keywords: Endüstriyel Yönetim; Genel yönetim; Sanal İşletmeler_Yönetim; Yürütmenin yönetimi