İlim-toplum ilişkisi açısından “ilmin ortadan kaldırılması” hadisi (tahriç ve değerlendirme) - Soycan, Gülşen (My University, 2011)
cehâlet, toplum, hadis ÖZET İLİM-TOPLUM İLİŞKİSİ AÇISINDAN “İLMİN ORTADAN KALDIRILMASI” HADÎSİ (TAHRİÇ VE DEĞERLENDİRME) İlim insanın Rabbini ve kendini tanıması, yaradılış gâyesini anlaması ve olayların ardında yatan hikmetleri görebilmesi için Allah’ın insanlara ihsan ettiği bir nimettir. Öneminden dolayı âyet ve hadislerde üzerinde en çok durulan konulardan biri ilim ve ilim ehli olmuştur. Gerek ferdî gerekse toplumsal açıdan gelişme ve ilerlemenin sağlanabilmesi ilme verilen değerler mümkündür. Bu çalışmada Hz. Peygamber’den rivâyet edilen, ilmin insanların arasından nasıl alınacağını anlatan hadîsin rivâyetlerinin sıhhat durumunu araştırmayı ve ilmin toplumsal açıdan değerini ele almayı amaçlamaktadır. ence, Ignorance Scholar, Society, Hadith

“Elimination of science” Hadith in terms of relationship between science and society (obtain its data and evaluation) The science is a blessing of God grants to the people to know God and himself and understand the cause of his creation and realize the reason behind events. One of the most emphasized issues is the science and scholars because of its importance. It is possible only with the value of science to be obtained development and progress both in personal and social degree. In this study we aim to search the authenticity of the hadith that is transmitted from the Prophet (pbuh) and narrates the annihilation of the science among the people and to deal with the social value of the science.
Keywords: Hadis; İslam Dini