İlköğretim öğrencilerinin tarihsel düşünme becerilerinin sözlü tarih çalışmalarıyla geliştirilmesi - Kaplan, Engin (My University, 2005)
İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN TAREİHSEL DÜŞÜNME BECERİLERİNİN SÖZLÜ TARİH ÇALIŞMALARIYLA GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Bu araştırma sözlü tarih çalışmalarının öğrencilerin tarihsel düşünme becerileri üzerindeki etkisinin araştırıldığı nitel bir çalışmadır. Bu amaçla, resmi bir ilköğretim okulunun toplam 56 8. sınıf öğrencisine, onların tarihsel düşünme becerilerini tespit etmeye yönelik hazırlanmış metin yorumlama soruları uygulanmıştır. Sözü edilen metin yorumlama soruları, birtakım tarihsel olayların anlatıldığı metinler ve bu metinleri yorumlamaya yönelik açık uçlu soruları içeren bir ölçme aracıdır. Öğrencilerin bu sorulara verdiği cevaplar Egan'ın tarihsel düşünme becerileri sınıflaması esas alınarak değerlendirilmiş ve öğrenciler söz konusu düzeylere göre sınıflandırılmıştır. Bu düzeyler; -Mitsel -Romantik -Felsefi -İronik düzeylerdir. Ancak bazı öğrencilerin iki düzey arasında geçiş özelliği gösterdiği tespit edildiğinden tarafımızdan mitsel-romantik, romantik-felsefi ve felsefi-ironik ara/ geçiş düzeyleri belirlenmiş ve öğrenciler bu düzeylere yerleştirilmiştir. Öğrenciler tarihsel düşünme becerilerine göre sınıflandırıldıktan sonra, bu öğrenciler içinden her düzeyi temsil edecek birer öğrenci tespit edilmiştir. Bu tespit aşamasında uzman görüşlerinden, öğrencilerle yapılan görüşmelerden ve gönüllülük esasından yola çıkılarak 6 öğrenci seçilmiştir. Seçilen öğrencilerle sözlü tarih çalışmaları yürütülmüştür. Bu çalışma kapsamında altı hafta süreyle huzurevi ziyaretlerinde bulunulmuştur. Bu ziyaretlerde öğrenciler, Cumhuriyetin ilk yıllarına tanıklık etmiş yaşlılarla o dönemle ilgili görüşmelerde bulunmuşlardır. Öğrencilerin yaptığı sözlü tarih çalışmaları araştırmacı tarafından video kamera ile kayıt altına alınmıştır. Elde edilen bulgular nitel araştırma teknikleri ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre sözlü tarih çalışmalarının öğrencilerin tarihsel düşünme becerileri üzerinde olumlu etkiler sağladığı gözlemlenmiştir. ABSTARACT DEVELOPİNG ELEMENTARY STUDENTS HİSTORİCAL THİNKİNG SKİLLS VİA ORAL HİSTORY STUDİES In the present research I led a qualitative study in which the impacts of oral studies of history on the historical thinking skills of the student. In order to do this I selected 56 eighty calass students from an official elemantary school and asked a number of questions about text interpretation which where prepared for determining the historical thinking skills of the students. Those questions are soon as a medium of measurement which comprises of open-ended questions prepared for the historical texts relating some historical events the interpretation of those texts. I evalvated the answers given by the students to the questions mentioned on the basis of Egan's classification of the historical thinking skills and classfied those students according to the levels which appeared as a result of the classifacition of the answers. These levels are: ·Mithic ·Romantic ·Philosophical ·İronic stages. Howover, as a matter of fact, I saw that some students represent the characteristics of two diferent levels, and added three transitary levels, nomaly, mithic-romantic, romantic-philosophical, and philosophical-İronic. After the classification of the students according to their historical thinking skills,I selected one student from Each level representing that level properly. İn this stege of the study I selected six students complying with the advices of the specialist in the field, and a result of the face to face dialogue with the stundents on teh basis of valuntary participahion I lede oral studies together with the selected students in this context we visited pensioner's house, for six weeks. The students repeatedly made interwievs with the old men and women there who witnessed the early years of the republic of Türkiye upon those years and I recorded the oral studies which the students in which the students participated by video-camera. At the end, I evaluated the foundingsacquired from the studies, using qualitative research technics. As a conlusion, I saw that oral studies of history made possitive effects upon the historical thinking skills of the students.
Keywords: Sosyal Bilgiler_Öğrenim ve Öğretim