Konut finansman (mortgage) sistemi ve sigortalarının incelenmesi finans sektörüne etkileri - Caka, Salih (My University, 2007)
Konut Finansman (Mortgage) Sistemi ve Sigortalarının İncelenmesi Finans Sektörüne Etkileri Konut finansman sistemi konut sahibi olabilmek amacıyla uzun zamandır dünyada uygulama alanı bulan bir sistemdir. Dünyada uygulanan konut finansman sistemlerinden en önemlisi gelişmiş konut piyasalarında uygulanan ipotekli konut kredileri yani mortgage sistemidir. Bu çalışmada mortgage sisteminin doğuşu, özellikleri, işleyişi ve sistemin en önemli unsurlarından, mortgage sisteminin destekçisi olan mortgage sigortalarından bahsedilmiştir. Mortgage sistemini başlatan ve ileri seviyelerde uygulamalara sahip Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'daki mortgage sistemleri ve sistemde uygulanan sigortalar incelenmiştir. Ayrıca ülkemizde konut finansman uygulamaları ve gelişimi olarak, ülkemizdeki 2007 yılı içerisinde mortgage ( tutsat ) yasası ile yasallaşan mortgage sistemi çalışmaları ve sistem yasallaşmadan önce ülkemizde uygulanan konut finansman uygulamalarından bahsedilerek, ülkemizin konut finansman yapısına değinilmiştir Research of House Financing (Mortgage) System Loans and Insurance; and Efficacies on the Financial System People uses the house financing systems to have their own houses for many years in all over the world. The most consequential type of house financing system, that have been used in developed housing markets is the hypotheced housing loans; in other words the mortgage loan system. The scope of this project includes the emergence, feature, processing of mortgage system and one of the most important components of the system ''mortgage insurance'' that supports and covers the system. The processing of mortgage loan system and the mortgage insurance models in Europe and The United States, where the system emergenced is also mentioned in the project. As the processing and developing of house financing applications in Turkey, the legitimization of mortgage system studies by the Mortgage Statute that passed in 2007, house financing processes before legitimizied mortgage system and the transition period of traditional house financing systems to legitimizied Mortgage System is mentioned for describing Turkey's house financing structure.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Finans_Sigortacılık; Konut_Sigortacılık; Sigortacılık