Ekonomik göstergelerin yaşam memnuniyetine etkisi üzerine bir araştırma : BRICS-T örneği - Durmuş, Hasan (My University, 2022)
Tüm organizmaların olduğu gibi ülke yönetimlerinin de temel amacı hayatta kalmaktır. Demokrasiyle yönetilen ülkelerde ise hükümetlerin mevcut konumlarını korumaları halkın memnuniyetinden geçmektedir. Bu sebeple hükümetler halkına daha iyi bir yaşam sunmayı ve toplumun refahını artırmayı amaçlamaktadır. Ekonomik olarak bunu sağlamak tam istihdam, fiyat istikrarı, ekonomik büyüme, gelir dağılımında eşitlik, ödemeler dengesi gibi konularda başarılı politikalar izlemekten geçmektedir. Mevcut küresel ekonomik şartlar altında tüm alanlarda başarılı olmanın zor olması da hükümetleri halkın memnuniyetini doğrudan ve daha çok artıracak konulara eğilmeye itmektedir. Bu yüzden toplumun yaşam memnuniyeti üzerinde hangi konuların etkili olduğu bilgisi önem kazanmaktadır. Bu amaçla bu tezde ekonomik göstergelerin yaşam memnuniyeti üzerine etkileri araştırılmıştır. Gelişmekte olan ülkeleri temsilen örnek olarak BRICS-T (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika ve Türkiye) seçilmiş ve bu ülkelerin 2009-2018 yılları arası yaşam memnuniyeti verileri ile ekonomik göstergeleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışma kapsamında panel veri analizi ile panel regresyon yöntemi kullanılmış ve tüm analizler R programıyla yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda BRICS-T örneğinde kişi başı gayrisafi yurtiçi hasıla artışının yaşam memnuniyetini olumlu etkilediği, işsizlik oranlarının ise yaşam memnuniyetini olumsuz etkilediği sonucuna varılmıştır. Ayrıca, gelişmekte olan ülkelerin işsizliği düşürmeye ve kişi başı gayrisafi yurtiçi hasılayı artırmaya çalışırken, enflasyonu ise büyümeyi destekleyecek seviyelerde kontrol altında tutmalarının önem arz ettiği belirlenmiştir.

As all organisms, the main purpose of country governments is to survive. In countries governed by democracy, the government's preservation of its current hegemonic position is related with the satisfaction of the people. For this reason, governments aim to offer a better life to their people and increase the welfare of the society. To achieve this economically, it is necessary to follow successful policies on issues such as full employment, price stability, economic growth, equality in income distribution and balance of payments. However, it is difficult to be successful in all areas under the current global economic conditions. This fact leads governments to focus on issues which directly and more increase life satisfaction. For this reason, information on which issues are effective on the life satisfaction of society gains importance. For this purpose, the effects of economic indicators on life satisfaction were investigated in this study. BRICS-T countries (Brazil, Russia, India, China, South Africa, Turkey) were chosen on behalf of developing countries and the relationship between life satisfaction and economic indicators of these countries were investigated for the period of 2009-2018. Panel data analysis and panel regression methods were used within the context of the study and all analyses are done by R programme. According to the analysis results, it was concluded that increase in gross domestic product per capita positively affected life satisfaction, whereas unemployment rates negatively affected life satisfaction in the BRICS-T sample. In addition, it is important for developing countries to keep inflation under control at the levels which support growth while trying to reduce unemployment and increase the gross domestic product per capita.
Keywords: Business; Conduct of life; Economic indicators; Ekonomik göstergeler; Enflasyon; Gayrisafi; Gross Domestic Product; Inflation; İşletme; İşsizlik Life Satisfaction; Panel Data Analysis; Panel Veri Analizi; Unemployment; Yaşam biçimi; Yaşam Memnuniyeti; Yurtiçi Hasıla