State legitimacy and religion in international relations : a study on Confucianism - Demir, Büşra (My University, 2022)
Bir disiplin olarak Uluslararası İlişkiler, ana teorilerinde seküler olarak kabul edilmiş olsa da bu tüm dünyada genel geçer bir kural değildir. Hatta bazı kültürlerde tam tersi bir durum geçerlidir. Hristiyan-Yahudi geleneğiyle ortaya çıkan ve dini bireysel alanda konumlandıran bu seküler tutum, 1990’lı yılların başında belli belirsiz ortaya çıkmış ve 2000’li yıllarda akademik çalışmalarda yoğun bir artış göstermiştir. Tez, teorik perspektifi dışında araştırma sorularını iki ana hatta dayandırmıştır. Devlet meşruiyetin “yeni” kavramlara ihtiyaç duyduğu bu dönemde “yumuşak meşruiyet” kavramı oluşturularak dine atıf yapılmıştır. Eski bir yeni olarak din “yumuşak meşruiyet” kavramı içinde yer alan bir unsurdur. Konfüçyanizmin ne olduğu tartışmasına da değinilerek bir din olarak devlet meşruiyetine yaptığı atıflara vurgu yapılmıştır. Özellikle Doğu Asya’da din kamusal alanda devlet ile iç içe geçmiş ve onun varlığını meşrulaştıran unsurlardan biri olarak yer almıştır. Bu durumun nedenleri tezin üçüncü bölümünde detaylarıyla verilmiştir. Dinin devlet meşruiyetindeki konumunu göz önüne aldığımızda bu durumun Uluslararası İlişkiler teorilerine de yansıması kaçınılmaz. Konfüçyanizmin uluslararası ilişkiler anlayışının incelenmesi yeni teoriler oluşturulması ve daha güvenilir araştırmalar yapılmasını arttıracaktır.

Although International Relations as a discipline is recognized as secular in its main theories, this is not a general rule everywhere in the world. In some cultures, the opposite is true. This secular stance, which emerged with the Judeo-Christian tradition and positioned religion in the individual sphere, emerged vaguely in the early 1990s and increased sharply in academic studies in the 2000s. Apart from its theoretical perspective, the thesis has based its research questions on two main lines. In the period we live in when state legitimacy needed new concepts, the concept of soft legitimacy was created and related to religion. Religion as an old and new element is a component of the concept of soft legitimacy. The discussion of what Confucianism is and its references to the legitimacy of the state as a religion are highlighted in the thesis. Especially in East Asia, religion was intertwined with the state in the public sphere and took its place as one of the elements legitimizing its existence. The reasons for this situation are detailed in the third chapter of the thesis. Considering the position of religion in legitimizing the state, it is inevitable that this situation will affect the theories of international relations. The study of Confucianist understanding of international relations will promote the creation of new theories and more reliable research.
Keywords: Confucianism; Devlet Meşruiyeti; Din; Hükümetlerin meşruluğu; International relations; Konfüçyanizm; Konfüçyüsçülük; Legitimacy of governments; Religion; Religion in International Relations; Soft Legitimacy; State Legitimacy; Uluslararası ilişkiler; Uluslararası İlişkilerde Din; Yumuşak Meşruiyet Confucianism