Yaratıcı yazma sürecinde kahramanın yolculuğunu izlemek : seyyahlar ve kâşifler kitabı örneği - Üstün, Ayfer Şeyma (My University, 2023)
Yaratıcı yazma süreci içerik ve teknik anlamında ortak birçok bileşeni içermesine rağmen son derece özgündür. Yazarlıktaki yaratıcı süreci yok saymadan, metinlerdeki kadim yapıyı çözümlemek adına Joseph Campbell, Carl Gustav Jung’un psikanaliz çalışmalarında kullandığı arketip kavramını metinlere uyarlamıştır. Campbell, anlatılara mitolojik köken çevresinde yaklaşarak kahramanın geçirdiği aşamaları üst ve alt başlıklarda toplamıştır. Tüm bu süreçleri de Kahramanın Sonsuz Yolculuğu’nda ifade etmiştir. Monomit kuramı olarak da adlandırılan bu paradigmaya göre anlatı dizgeleri ana hatlarıyla yola çıkış, erginlenme ve dönüş olmak üzere işlenmektedir. Christopher Vogler da Joseph Campbell’ın öne sürdüğü monomit kuramını senaryo ve öykü yazım tekniklerine uyarlamıştır. Yazarın Yolculuğu başlığı ile kaleme aldığı metninde Kahramanın Yolculuğunu on iki basamakta açıklamaktadır. Vogler, Campbell referansıyla, yazarlığın mitolojik ve psikolojik kökenleri açıklamaktadır. Yayıncılık Yönetimi alanında akademik anlamda yaratıcı yazarlığın, monomit kuramı çerçevesinde ilk olarak inceleneceği tezimizde, yaratıcı yazarlık örneği olarak Aykut Ertuğrul’un yayına hazırladığı Seyyahlar ve Kâşifler Kitabı isimli yirmi iki öykücünün kaleme aldığı öykü kitabı incelenecektir. Yaratıcı yazma süreçlerindeki derin yapıların anlamlandırılacağı bu tezde nitel analiz tekniği uygulanacaktır. Bu anlamda öykü unsurlarının yanı sıra metnin yapısı, karakter gelişimi, kahraman, sembolik anlatım gibi unsurlar narratif analiz tekniği çerçevesinde, monomit kuramı referans alınarak irdelenecektir. Böylelikle kolektif bir çalışmanın örnekleri kullanılarak, yaratıcı yazma sürecinin mitik anlatıyla kesişen ve ayrılan yönleri ifade edilecektir. Birbirinden bağımsız öykücülerin tekrarlanan temel yolculuk kalıplarını birbirinden tamamen özgün şekilde nasıl kullandıkları gözler önüne serilecektir. Bu da güncel metinlerin geleneksel anlatıyla olan ilişkisini anlamlandırmak ve yaratıcılığın sınırlarını kavrama bakımından önemlidir.

The creative writing process, despite encompassing many common elements in terms of content and technique, is highly unique. While acknowledging the creative process in writing, Joseph Campbell adapted the concept of archetype, which Carl Gustav Jung used in his psychoanalytic studies, to analyze the ancient structure in texts. Campbell approached narratives in the context of mythological origins and categorized the stages the hero goes through under main and subheadings. He expressed all these processes in The Hero's Journey. This paradigm, also known as the monomyth theory, depicts narrative sequences as departure, initiation, and return. Christopher Vogler also adapted Joseph Campbell's monomyth theory to screenplay and storytelling techniques. In his text titled The Writer's Journey, he explains the Hero's Journey in twelve steps. Vogler, with reference to Campbell, elucidates the mythological and psychological roots of writing. In our thesis, which examines creative writing in the field of Publishing Management from an academic perspective, the monomyth theory will be analyzed initially. As a creative writing example, the book Seyyahlar ve Kâşifler Kitabı prepared for publication by Aykut Ertuğrul, consisting of twenty-two stories by different authors, will be examined. In this thesis, the deep structures of creative writing processes will be interpreted using qualitative analysis technique. In addition to story elements, the structure of the text, character development, hero, and symbolic expression will be examined within the framework of narrative analysis technique, with reference to the monomyth theory. Thus, through the use of examples from collective work, the intersecting and diverging aspects of the creative writing process with mythical narrative will be expressed. It will showcase how individual storytellers employ the fundamental recurring journey patterns in completely unique ways. This is crucial in understanding the relationship between contemporary texts and traditional narratives, as well as grasping the boundaries of creativity.
Tracing the hero's journey in the creative writing process : the example of book of travelers and explorers
Keywords: Authors; Authorship; Campbell, Joseph, 1904-1987; Christopher Vogler; Creative ability; Creative writing; Joseph Campbell; Kahramanın yolculuğu; Seyyahlar ve Kâşifler kitabı; The book of Travelers and Explorers; The Hero's Journey; The Writer's Journey; Vogler, Christopher, 1949-; Yaratıcı yazarlık; Yaratıcılık yeteneği; Yazarın yolculuğu Christopher Vogler; Yazarlar; Yazarlık