Lityum-iyon piller için poliüretan esaslı esnek jel polimer elektrolit - UYUMAZ, FATMANUR; KAHRAMAN, MEMET VEZİR (My University, 2022)
Lityum-iyon piller, yüksek enerji yoğunluğu, yüksek verimlilik, hafiflik, taşınabilirlik ve güvenlik gibi avantajlı özellikleri sayesinde on yıllardır tüketici elektroniği pazarına bir güç kaynağı olarak hakim olmuştur. Lityum-iyon pillerin sıvı elektrolitlerle uygulanmasında, yüksek derecede yanıcı organik sıvı elektrolitlerin varlığından dolayı sızıntı, alev ve patlama gibi bazı ciddi sorunların meydana geldiği bildirilmiştir. Solvent içermeyen katı elektrolitlerin kullanılması, sıvı elektrolitlerin mevcut güvenlik sorununu çözmenin ideal yoludur, ancak bu avantaj, önemli ölçüde azaltılmış iletkenlik ile birlikte gelir. Sıvı ve katı polimer elektrolitlerin pozitif özelliklerini birleştirmek için sırasıyla daha yüksek iyonik iletkenliğe ve daha fazla kararlılığa sahip jel polimer elektrolitler geliştirilmiştir. Poliüretan akrilat (PUA) bazlı polimer elektrolitlerin sahip oldukları özellikler nedeniyle elektrokimyasal enerji depolama uygulamalarında kullanımları araştırılmıştır. yüksek iyonik iletkenlik, mükemmel mekanik dayanım ve kolay kontrol edilebilir fiziksel özellikler ve yüksek kürlenme hızı. Alifatik Poliüretan akrilat ve poliüretan metakrilat esaslı filmler Pentaeritritol tetrakis (3 merkaptopropiyonat) ve 3-merkaptopropil trimetoksisilan gibi iyonik monomerler kullanılarak fotobaşlatıcı ve tiyol-en kullanılarak soljel yöntemiyle hazırlandı. Bükülebilir esnek polimer elektrolitlerin hazırlanma aşaması UV kürleme teknolojisi ile gerçekleştirilmiştir. Jel film hazırlamada bir yöntem olarak kullanılan UV kürleme teknolojisi, yüksek verim, ışıkla sertleşme koşulları, düşük sermaye harcaması, düşük enerji tüketimi gibi çeşitli avantajları nedeniyle büyük ilgi görmüştür.

Lithium-ion batteries have dominated the consumer electronics market as a power source for decades, thanks to their advantageous features such as high energy density, high efficiency, light weight, portability and safety. In the application of lithium-ion batteries with liquid electrolytes, it has been reported that some serious problems such as leakage, flames and explosions occur due to the presence of highly flammable organic liquid electrolytes. The use of solvent-free solid electrolytes is the ideal way to solve the current safety issue of liquid electrolytes, but this advantage comes with significantly reduced conductivity. In order to combine the positive properties of liquid and solid polymer electrolytes, respectively gel polymer electrolytes with higher ionic conductivity and greater stability have been introduced. Polyurethane acrylate (PUA) based polymer electrolytes have been investigated for use in electrochemical energy storage applications due to their. high ionic conductivity, excellent mechanical strength, and easily controllable physical properties and high curing rate. Aliphatic Polyurethane acrylate and polyurethane methacrylate based films were prepared using ionic monomers such as Pentaerythritol tetrakis (3-mercaptopropionate) and 3-mercaptopropyl trimethoxysilane using photoinitiator and thiol-ene with solgel method. The preparation step of the bendable flexible polymer electrolytes was carried out with UV curing technology. UV curing technology, which has been used as a method in gel film preparation, has received great attention due to its various advantages such as high efficiency, light curing conditions, low capital expenditure, low energy consumption.
Keywords: Temel Bilimler; Mühendislik ve Teknoloji; Natural Sciences; Engineering and Technology; Mühendislik, Bilişim ve Teknoloji (ENG); Temel Bilimler (SCI); Doğa Bilimleri Genel; ÇOK DİSİPLİNLİ BİLİMLER; Engineering, Computing & Technology (ENG); Natural Sciences (SCI); NATURAL SCIENCES, GENERAL; MULTIDISCIPLINARY SCIENCES; Multidisipliner; Multidisciplinary