6769 SAYILI SINAİ MÜLKİYET KANUNUNDA YER ALAN “TASARIMCININ SEÇENEK ÖZGÜRLÜĞÜ” KAVRAMININ ENDÜSTRİ ÜRÜNLERİ TASARIMI MESLEK DİSİPLİNİ ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Ülkemizde 27.06.1995 tarihli ve 554 sayılı Endüstriyel Tasarımla-rın Korunması ile ilgili Kanun Hükmünde Kararname ile başlayan tasa-rımların tescil yolu ile korunması, 22.12.2016 tarihli 6769 Sayılı SınaiMülkiyet Kanunu ile son halini alarak günümüze gelmiştir. 6769 SayılıSınai Mülkiyet Kanununa göre tasarımlar, yeni ve ayırt edici niteliğesahip olması şartıyla Kanunla sağlanan haklar kapsamında korunabil-mektedir. Kanuna göre, bir tasarımın bilgilenmiş kullanıcı üzerinde bı-raktığı genel izlenimin tasarımın kamuya ilk sunulduğu tarihten önce,kamuya sunulmuş herhangi bir tasarımın aynı kullanıcı üzerinde yarattı-ğı genel izlenimden farklı olması halinde bu tasarımın ayırt edici niteliğesahip olduğu kabul edilmektedir. Kanun, ayırt edici niteliğin değerlendi-rilmesinde, tasarımcının tasarımı geliştirmede sahip olduğu seçenek öz-gürlüğünün derecesinin dikkate alınması gerektiğini belirtilmiş ama se-çenek özgürlüğü kavramı ve kapsama alanı tam olarak ifade edilmemiştir.Bu çalışma, 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanununda yer alan “tasa-rımcının seçenek özgürlüğü” kavramının Endüstri Ürünleri Tasarımımeslek disiplini çerçevesinde irdelenmesi ve bu kavram kapsamında uyuşmazlık davalarının en önemli basamağı olan ayırt edici nitelik de-ğerlendirmesi sürecinde görev alan bilirkişilere yol göstermesi amacı ilehazırlanmıştır.

The protection of designs, which started with the Decree-Law No. 554 of June 24, 1995 on the Protection of Industrial Designs, has been brought to the present day by getting the final version with the Industrial Property Law No. 6769 of December 22, 2016. According to the Indust- rial Property Law No. 6769, designs can be protected by law if they pro- vide a novelty and distinctive character. According to the Law, it is con- sidered that the design has a distinctive character if the general impres- sion that it leaves on the informed user differs from the general impres- sion of any other design was available to the public before the date on which the design was initially made available to public. In the evalua- tion of the individual character, the law states that the degree of freedom of choice has to be taken into consideration in the development of the design, but the concept of freedom of choice and its coverage are not fully explained. This study was prepared with the aim of examining the concept of "freedom of choice of designer" in the Industrial Property Law no. 6769 within the frame of industrial product design profession and guiding the experts who are assigned to decide on individual character which is the most important step of the dispute cases.
EVALUATION OF THE CONCEPT “FREEDOM OF CHOICE OF DESIGNER” IN LAW NO.6769 WITHIN THE FRAME OF INDUSTRIAL PRODUCT DESIGN PROFESSION
Keywords: Hukuk