Genç futbolcularda hamstring kas grubu kuvvetinin sıçrama performansına etkisi - Aktürk, Özgür (My University, 2025)
Amaç: Genç elit (U19 ve U17 yaş grupları) futbol oyuncuları ile yapılmış bu çalışmada hamstring kasının eksantrik kuvveti ile squat sıçraması, derinlik sıçraması ve karşı hareket sıçraması parametreleri arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü U17 ve U19 Elit akademi liginden toplam 30 erkek futbolcu (yaş ort=17,3 ± 0,53) çalışmaya katılmıştır. Sporcuların antropometrik ölçümlerinin ardından NordBord (Vald Performance Albion, Australia ) kuvvet ölçüm cihazı ile hamstring kuvveti ve ForceDecks (Vald Performance Albion, Australia) ölçüm cihazı ile squat sıçraması, karşı hareket sıçraması ve derinlik sıçraması performansları ölçülerek ilişkisel olarak analiz edilmiştir. Normallik testi için Shapiro-Wilk, karşılaştırmalar için ise Pearson korelasyon testi kullanılmıştır (p<0,05). Bulgular: Katılımcıların squat sıçraması yüksekliği ile sağ hamstring maksimum kuvveti (r=0,23, p=0,24), sol hamstring maksimum kuvveti (r=0,12, p=0,52), her iki bacağın maksimum kuvvet ortalaması (r=0,18, p=0,35) ve asimetri değeri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (r=0,18, p=0,35). Derinlik sıçraması yüksekliği ile sağ hamstring maksimum kuvveti (r=0,18, p=0,36), sol hamstring maksimum kuvveti (r=0,21, p=0,26), her iki bacağın maksimum kuvvet ortalaması (r=0,20, p=0,28) ve asimetri değeri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (r= -0,17, p=0,38). Karşı hareket sıçraması yüksekliği ile sağ hamstring maksimum kuvveti (r=0,24, p=0,21), sol hamstring maksimum kuvveti (r=0,09, p=0,62), her iki bacağın maksimum kuvvet ortalaması (r=0,17, p=0,36) ve asimetri değeri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (r=0,26, p=0,16). Sonuç: U17 ve U19 Elit akademi liginden toplam 30 erkek futbolcuda yapılan bu çalışmada Nordic Curl egzersizi sırasında ölçümlenen hamstring kuvveti ile squat, karşı hareket, derinlik sıçrama parametreleri arasında bir korelasyon olmadığı gösterilmiştir.

Objective: The purpose of this study was to examine the relationship between eccentric hamstring strength and parameters of the squat jump, drop jump, and countermovement jump in young elite (U19 and U17 age groups) football players. Materials and Methods: A total of 30 male football players (mean age = 17.3 ± 0.53) from İstanbul Başakşehir Football Club's U17 and U19 Elite Academy League participated in the study. After performing anthropometric measurements, hamstring strength was assessed using the NordBord (Vald Performance Albion, Australia) force measurement device. Squat jump, countermovement jump and drop jump performances were measured using the ForceDecks (Vald Performance Albion, Australia) system. The relationships between strength and jump parameters were analyzed. Normality tests were conducted using the Shapiro-Wilk test and comparisons were made using Pearson correlation analysis (p<0.05). Results: No significant relationship was found between squat jump height and right hamstring maximum strength (r=0.23, p=0.24), left hamstring maximum strength (r=0.12, p=0.52), average maximum strength of both legs (r=0.18, p=0.35), or asymmetry value (r=0.18, p=0.35). Similarly, no significant correlation was observed between drop jump height and right hamstring maximum strength (r=0.18, p=0.36), left hamstring maximum strength (r=0.21, p=0.26), average maximum strength of both legs (r=0.20, p=0.28), or asymmetry value (r= -0.17, p=0.38). Likewise, no significant relationship was found between countermovement jump height and right hamstring maximum strength (r=0.24, p=0.21), left hamstring maximum strength (r=0.09, p=0.62), average maximum strength of both legs (r=0.17, p=0.36), or asymmetry value (r=0.26, p=0.16). Conclusion: This study, conducted on 30 male football players from the U17 and U19 Elite Academy League, demonstrates that hamstring strength measured during the Nordic Curl exercise does not have a significant relationship with squat jump, countermovement jump or drop jump parameters.
The effect of hamstring muscle group strength on jumping performance in young football players
Keywords: Antrenman; Athletes; Futbol; hamstring; jump; kuvvet; nordic curl; nordic curl Football; sıçrama; Soccer; Sporcular; strength; Training