ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME MERKEZLERİNE VERGİ MEVZUATI KAPSAMINDA SAĞLANAN TEŞVİKLER VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ* - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Ekonomik büyüme ve toplum refahı açısından önemli bir yere sahip olan araştırma geliştirme faaliyetleri aynı zamanda işletmelerin rekabet aracı olarak; başka bir ifade ile rekabet gücünü belirleyici bir kavram olarak karşımı- za çıkmaktadır. Devletin uyguladığı teşvik politikaları ve yasal değişiklikler araştırma geliştirme faaliyetlerine yön vermektedir. Bu çalışmada araştırma geliştirme faaliyetlerinin önemi, araştırma geliştirme merkezlerinin kuruluşu, devlet tarafından araştırma geliştirme merkezlerine sağlanan teşvikler ilgili kanunlar bazında incelenmiştir. Araştırma geliştirme maliyetlerinin tutarları genellikle yüksek ve özellikli konular olduğundan bu giderlerin muhasebeleş- tirilmesi de çalışmada ele alınmıştır.

Research and development activities, which have an important place in terms of economic growth and social welfare, also emerge as a decisive concept for competitiveness of business entities. Incentive policies and legal changes implemented by the state give direction to the research and development activities. In this paper, the importance of the research and development activities, the establishment of the research and development centers, and incentives extended to the research and development centers by the state are examined on the basis of relevant laws. Due to the usually higher amounts and specialty of the research and development costs, accounting for these expenses are also discussed in this paper.
ACCOUNTING FOR INCENTIVES EXTENDED TO RESEARCH AND DEVELOPMENT CENTERS ACCORDING TO TAX LEGISLATION
Keywords: İşletme Finans; İşletme