Industrialisation and economic development in Africa and Asia : the role of industrial policy, institutions and investment climate - Siyakiya, Puruweti (My University, 2022)
Sanayileşme ve sanayi politikası, ekonomik kalkınmanın kilit araçlarıdır; akademinin, politika yapıcıların, uygulayıcıların ve kalkınma ortaklarının dikkatini çeken kalkınma gündemine geri döndüler. İmalat sektörünü hedefleyen sanayileşme, teknolojinin yükseltilmesi için bir kanaldır; dolayısıyla yakalama etkisini teşvik eder. Bazıları aktivist sanayi politikasının başarılı sanayileşmenin temelini oluşturduğunu iddia ederken, bazıları da piyasanın sanayileşmeye öncülük ettiğini öne sürer. Sanayileşme ve sanayi politikası başarısını ölçmek zor bir görev olduğundan, bu tez, seçilmiş Afrika ve Asya ekonomileri üzerindeki gelişimsel etkilerini değerlendirmek ve tahmin etmek için vaka çalışmaları ve sistemler genelleştirilmiş momentler yöntemi olmak üzere iki yaklaşım kullanır. İyi altyapı, kurumlar, doğru beceriler ve teknolojiler başarılı sanayileşmeyi belirler. Çoğu Asya ekonomileri bu koşulların birçoğunu karşılarken, Afrikalıların açığı vardır. Bu nedenle, özel sektör rolünün kamu sektörünün rolünün artırılmasında kilit önemde olduğu ve bu boşluğun doldurulmasında önemli olduğu ve dolayısıyla elverişli bir yatırım ortamının yaratılmasının esas olduğu anlamına gelir. Yatırım kurumları ve yatırım ortamının, sanayileşmenin kalkınma etkisi üzerindeki rolünü karşılaştırmak zorunludur. Tez, sanayileşmenin kalkınma üzerindeki etkisinde kurumların ve yatırım ortamının düzenleyici rolünü tahmin ederek, sanayileşme-kalkınma literatürüne katkıda bulunmaktadır. Vaka çalışması sonuçları, Afrika ve Asya ekonomileri arasındaki kalkınma ve sanayileşme farkının eylemci sanayi politikası olduğunu göstermektedir. Asya ekonomileri, Afrika'da durum böyle değilken, ekonomik bağlantıları yüksek endüstrileri hedef alan sanayi politikasını mantıklı ve doğru bir şekilde tasarladı ve uyguladı. Regresyon sonuçları, kurumların ve yatırım ortamının Asya ekonomileri arasındaki sanayileşmenin, ekonomik kalkınma etkisini yumuşattığını göstermektedir. Afrika ekonomilerinde bu tür kanıtlar eksiktir. Bununla birlikte Afrika, sürdürülebilir kalkınmayı ancak sanayileşme yoluyla ve küresel zorluklarla karşı karşıya kalmasına rağmen eylemci sanayi politikası uygularsa başarabilir. Ancak öncelikle; altyapı, insan becerilerinin geliştirilmesi, güvenilir kurumların inşa edilmesi ve yatırımları çeken, koruyan ve elde tutan politikaların uygulanması gibi temelleri oluşturarak pratik eylemlerde bulunmaları gerekir.

Industrialisation and industrial policy are key vehicles of economic development and they are back on the development agenda drawing attention of academia, policymakers, practitioners and development partners. Industrialisation targeting manufacturing sector is a conduit for technology upgrading, thus stimulate the catch-up effect. Some argue that activist industrial policy underpins successful industrialisation while others suggest that the market spearheads industrialisation. Because quantifying industrialisation and industrial policy success is a difficult task, this thesis uses two approaches, namely case studies and systems generalised method of moments to assess and estimate their developmental effects on selected African and Asian economies. Good infrastructure, institutions, right skills and technologies determine successful industrialisation. Most Asian economies meet many of these conditions while Africans have a deficit. It therefore means private sector role is key in augmenting public sector role and filling this void, thus creating a conducive investment climate is cardinal. It is imperative to compare the role of investment climate and institutions on industrialisation’s development impact. The thesis contributes to industrialisation-development literature by estimating the institutions and investment climate moderating role on industrialisation’s impact on development. Case study results indicate that the difference in development and industrialisation between African and Asian economies is activist industrial policy. Asian economies properly and judiciously designed and implemented industrial policy targeting industries with high economic linkages while this was not the case in Africa. Regression results indicate that institutions and investment climate moderate industrialisation’s economic development impact among Asian economies. Such evidence is missing in African economies. Nonetheless, Africa can only achieve sustainable development through industrialisation and only if they implement activist industrial policy despite facing global challenges. However, they need to take practical actions by first establishing the fundamentals such as infrastructure, developing human skills, building credible institutions and implementing policies that attract, protect and retain investment.
Afrika ve Asya'da sanayileşme ve ekonomik kalkınma : sanayi politikası, kurumlar ve yatırım ikliminin rolü
Keywords: Africa; Afrika; Asia; Asya; Economic development; Ekonomik kalkınma; Endüstri politikası; Endüstrileşme; Finance; Industrial policy; Industrialisation; Industrialization; Institutions; Investment Climate; Kurumlar; Maliye; Politikası; Sanayi; Sanayileşme; Yatırım Ortamı