Futbol maçlarında alınan güvenlik önlemlerinin taraftar gözüyle değerlendirilmesi - Kayacan, Fatih (My University, 2020)
ÖZETFutbol Maçlarında Alınan Güvenlik Önlemlerinin Taraftar Gözüyle DeğerlendirilmesiÖğrenci Adı: Fatih KAYACANDanışman: Prof. Dr. Turgay BİÇERAmaç: Bu çalışmada, futbol seyircilerinin güvenlik algılarının, yaş seviyeleri, cinsiyetleri, eğitim seviyeleri gibi değişkenler açısından incelenerek şiddetin önlenmesi ve alınan güvenlik önlemlerinin yeterliliklerinin olup olmadığını ve gerekli önlemlerin alınıp alınmadığını değerlendirmeyi amaçlamaktadır.Yöntem ve Gereç: Tarama modeli kullanılarak yapılan araştırmanın evreni, 2019-2020 Cemil Usta Futbol Sezonu’nda 01 Aralık 2019 - 28 Şubat 2020 tarihleri arasında oynanacak olan İstanbul ilindeki üç büyük futbol takımının (Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş) Süper Lig futbol müsabakaları, şampiyonlar ligi ve UEFA kupası maçlarına katılan 18 yaş üstü biletli taraftarlarından oluşmaktadır. Yapılan araştırma için “basit seçkisiz örnekleme” metodu kullanılmış ve 400 taraftara ulaşılmıştır. Örneklem grubunu oluşturan taraftarların cinsiyet, medeni hal, yaş, eğitim durumu, hangi sıklıkta spor müsabakalarına gittiği, sporsever olarak seyirciliğini nasıl tanımladığı, maçları izlemeye kiminle gittiği ve sporda yaşanan şiddetin sorumlusunun kimler olduğu ile ilgili demografik değişkenlere ait frekans ve yüzde dağılımları değerlendirilmiş ve spor taraftarlarının güvenlik algılarının yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi gibi farklı alt boyutlarda değerlendirilmiştir.Sonuç: Spor alanlarında alınan güvenlik önlemlerinin taraftarlar açısından yapılan değerlendirmesinde, yaş, cinsiyet, eğitim durumu, seyircilik tanımları gibi farklı değişkenler olmasına rağmen, taraftarların alınan güvenlik önlemlerini genel anlamda yeterli buldukları görülmüştür. Ayrıca, 30-40 yaş aralığında futbol maçlarındaki güvenlik düzeyi ve güvenlik algısının daha üst seviyede olduğu, buna rağmen genç taraftarların önlemleri daha yetersiz gördükleri belirlenmiştir. Eğitim düzeyleri açısından baktığımızda, yüksek eğitim seviyeli taraftarların güvenlik algılarının, daha az eğitim almış taraftarlara göre daha yüksek olduğu söylenebilir.

SUMMARYSecurity Measures in Football Matches Review From a Fans PerspectiveStudent Name: Fatih KAYACANName of Supervisor: Prof. Dr. Turgay BİÇERObjective: In this study, it is aimed to evaluate whether the security perceptions of football spectators are examined in terms of variables such as age levels, genders, education levels, whether the violence is prevented and the security measures taken are sufficient and whether the necessary measures are taken.Method and Materials: The universe of the research using the screening model is the Super League football competitions, champions of the three big football teams (Fenerbahçe, Galatasaray and Beşiktaş) in Istanbul, which will be played between the dates of 01 December 2019 - 28 February 2020 in the 2019-2020 Cemil Usta Football Season. It is made up of fans who are over 18 and participate in UEFA Cup matches. Simple random sampling method was used for the research and 400 fans were reached. The frequency and percentage distributions of the demographic variables related to gender, marital status, age, educational status, how often he went to sports competitions, how he defined his sportsmanship, how he went to watch the matches and who was responsible for the violence in sports were evaluated. security perceptions have been evaluated in different sub-dimensions such as age, gender and education level.Conclusion: In the evaluation of the security measures taken in the sports fields for the fans, although there are different variables such as age, gender, educational status, spectatorship definitions, the fans generally found the security measures taken sufficient. In addition, it was determined that the level of security and perception of security in football matches between the ages of 30-40 are higher, although young fans see the measures more inadequate. In terms of education levels, it can be said that the security perceptions of fans with higher education levels are higher than those with less education.
Keywords: Aggression; Güvenlik; Holiganlık Sports; Hooligan; Öğrenim ve öğretim; Saldırganlık; Security; Spor; Sports; Study and teaching; Şiddet; Violence