Görsel medyadaki yansımalaı açısından Türkiye’de değişen aile değerleri - Gürsoy, Özge (My University, 2011)
Soyadı : Özge Gürsoy letişim Bilimleri Radyo-TV Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans – Haziran 2011 erler, toplumsal değişim, ailenin değişimi, toplumsal cinsiyet, televizyondaki aile.

GÖRSEL MEDYADAKİ YANSIMALARI AÇISINDAN TÜRKİYE’DE DEĞİŞEN AİLE DEĞERLERİ Kültürel değerlerin değişime uğraması sonucunda aile kurumunda da değişiklikler görülmüştür. Üretim ilşikilerinin değişmeye başlamasıyla kadın çalışma yaşamında yer almaya başlamış ve “kadının yeri evidir” anlayışı yıkılmaya başlamıştır. Anne ve babanın emeklilik güvencelerinin olmasıyla birlikte de aile içerisinde maddi bağımlılık ortadan kalkmaya başlamıştır. Böylece değerlerde değişime uğramaya başlamıştır. Televiyonun toplumsal değerler ile değişimleri yansıttığı ve yeniden ürettiği varsayılmaktadır. Bu nedenle, bu tez çalışmasında, Ocak 2011- Mart 2011 tarihleri arasında, 20.00-00.00 saatleri arasında yayınlanan ATV, TRT 1, Show, Star, Fox ve Kanal D kanallarında yayınlanan televizyon dizilerinde aile değişimi, belirlenen değerler üzerinden, incelenmiştir. Aile değişimini yansıtacak değerler üzerinden oluşturulan tablolarda elde edilen bulgulara göre eleştirel söylem analizi yapılmıştır. Çözümlemeler sonucunda aile yapısındaki değişimlerin televizyon dizilerinde yer aldığı; ancak bu değişimlere rağmen yaygın olan stereotiplerin, kültürel değerlerin devam ettirilerek yinelendiği söylenebilir. Name and Surname : Özge Gürsoy Field : Communication Sciences Programme : Radio - TV Supervisor : Professor Nurçay Türkoğlu Degree Awarded and Date : Master – June 2002 Family, values, social change, family change, gender, family television ABSTRACT CHANGING FAMILY VALUES IN TURKEY IN TERMS OF ITS REFLECTION ON VISUAL MEDIA Triggered by the changes in cultural values, family institution has undergone some important transformations. The roles have changed in the production system of the world; women have begun to pursue careers outside their homes and their so called “angel in the house” image has shattered. The income retired parents have for themselves has also helped to transform the dynamics among household members as old parents are not economically dependant on other family members anymore. Thus, with all these factors contributing, values have begun to change. In this dynamic process, TV is believed to both reflect and reproduce social values and the changes they undergo. For this thesis, the TV series broadcasted on ATV, TRT 1, Show, Star, Fox and Kanal D during 8 pm – 12 am were examined and studied for two months (January 2011- March 2011) in terms of their family values portrayals. The thesis depicts the result of this systematic investigation. The findings obtained have been transferred to the tables and critical discourse analysis has been conducted in the light of these findings. As a result of this analysis, it is concluded that the changing family values are reflected and represented in TV series. However, despite the changes portrayed, with the prevalent stereotypes, the cultural values are still sustained and maintained.
Keywords: Aile_Medya; Basın; Görsel Medya