Heavy metals accumulation in some vegetables and soils in İstanbul - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Bu çalışmada, 2007 yılında, dere kıyısı, şehir içi, sanayi bölgesi, kenar semt, yol kenarı ve kontrol bölgesi olmak üzere İstanbul’un toplam altı lokasyonundan, Petroselinum crispum, Brassica oleracea var. acephala, Beta vulgaris var. cicla’ya ait yıkanmış ve yıkanmamış sebze örnekleri ile yetiştikleri toprak örnekleri toplanarak altı toksik metalin miktarı tespit edilmiştir. Toplanılan örneklerde Cd, Cr, Cu, Ni, Pb ve Zn miktarları, ICPOES kullanılarak tayin edilmiştir. Yıkanmamış örneklerde metal birikiminin en fazla olduğu bulunmuştur. Endüstriyel ve yol kenarlarında yetişen bitkilerde ise metal birikiminin daha fazla olduğuna ilişkin bağlantı tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre bitkilerde ağır metallerin en yüksek ve en düşük değerleri Cd için 0,28-0,89 μg/g kuru ağırlık, Cr için 5,33-14,04 μg/g kuru ağırlık, Cu için 1,47-5,19 μg/g kuru ağırlık, Ni için 3,06-13,65 μg/g kuru ağırlık, Pb için 29,28-86,20 μg/g kuru ağırlık ve Zn için 3,70-5,74 μg/g kuru ağırlık arasında değişim göstermektedir. Bitkilerde toplam metal konsantrasyonlarının sıralanışı Pb>Cr>Ni >Zn>Cu>Cd şeklindedir.

This work was designed to assess the concentration of six toxic metals in the soil and in unwashed and washed samples of different vegetable species (Petroselinum crispum, Brassica oleraceae var. acephala, Beta vulgaris var. cicla collected from six different sites (stream side, inner city, industrial, suburban, roadside, and rural) in Istanbul in 2007. Concentrations of Cd, Cr, Cu, Ni, Pb, and Zn were determined by using ICP-OES. It was found that the average highest values of metal accumulations were detected in unwashed samples. The correlation was significant between metal accumulations and the sites, where the vegetables were grown, in the industrial areas and along the roadsides. The highest and lowest average values in the vegetables varied between 0.24-0.89 μg/g dw for Cd, 3.73-14.04 μg/g dw for Cr, 1.47-5.19 μg/g dw for Cu, 3.13-13.65 μg/g dw for Ni, 29.28-87.00 μg/g dw for Pb, and 3.48-5.74 μg/g dw for Zn. The pattern of total metal contrations in the vegetables followed Pb>Cr>Ni>Zn>Cu>Cd.
İstanbul’da bazı sebzeler ve topraklarda ağır metal birikimi
Keywords: Çevre Mühendisliği