Çelik saçların elektrik direnç nokta kaynak özellikleri - Gülmez, Etem (My University, 2001)
Elektrik direnç kaynağı; Elektrik akımının ısı etkisinden yararlanarak, bir kaynak devresi içinde birleştirilecek metalleri direnç olarak kullanıp, basınç altında çözülmez birleştirme haline getirme yöntemidir [10] Elektrik Direnç Nokta Kaynağı 6 mm kalınlığa kadar şerit çelik malzemelerde, bindirme birleştirmelerde geniş amaçlı olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda direnç nokta kaynağı yumuşak çelik malzemenin yanı sıra Alüminyum, Bakır, Paslanmaz çelik malzemelerde de geniş amaçlı kullanılmaktadır. Günümüzde Otomobil ve Uçak sanayi ile beyaz eşya sanayiinde robotlara tatbik edilmektedir [3]. Ana esasa bağlı kalmak koşuluyla; Nokta Direnç Kaynağı, Dikiş Direnç Kaynağı, Kabartılı Direnç Kaynağı, Alın Direnç Kaynağı olmak üzere dört tane uygulama grubuna ayırmak mümkündür [10]. Yöntemde uygulanan basma kuvveti ve akım şiddeti işleminin ana etkenleri olarak tanımlanmaktadır. Isının üretilmesinde elektrot geometrisi-temas yüzeyi, saç yüzeyi kalitesi ve elektrot geometrisi-temas yüzeyi, saç yüzey kalitesi ve elektrod kuvveti işlemin etkenleridir [10]. Kaynak dikişinin mekanik özelliklerini tespit etmek için standart ve önerilen deneyler mevcuttur. Bu deneyler ile dikişin mukavemeti, sünekliği ve yorulma özellikleri tespit edilir [1]. Yapmış olduğum tez de; Direnç kaynağının bilinen yönlerini imkan dahilinde inceledim. Nokta kaynağının Teorisine ve kullanımına yönelik bilgileri içerecek şekilde yer verdim. Nokta kaynağı yaygın ve seri imalatta elverişli bir yöntemdir. Elektrik direnç nokta kaynağı birleştiren malzemeler bakımından diğer kaynak yöntemlerine kıyasla, daha fazla serbestliğe sahiptir. Yöntemde ilave bir malzemenin gerekmemesi, yüksek kaynak mukavemet özellikleri, pürüzsüz oluşu, operatörün rahat kullanabilmesi, yüksek kaynak hızı önemini artırmakta ve gelişmeye açık bir yöntem olduğunu göstermektedir. Mikro ve Makro düzeyde kaynak yapan makinaları mevcuttur.

Electric resistance weld is the method of making non-solvent unification under certain pressure, using the metals to be unified as the resistants in the electric circuit with the help of heat impact of the electric currency [10]. Electric point resistance weld is widely used in unification processes for band steel materials in different thicknesses up to 6 mm. Besides soft steel materials point resistance weld is also used for Aluminium, Copper and stainless steel [3]. This method is applied in automobile and aeroplane industry as well as the robots of house machinery. There are 4 types of welding methods which are as follows: [10] · Point resistance weld · Sewing resistance weld · Embossed resistance weld · Front resistance weld The pressure and the currency applied in the method are the basic factors of the process. During the heat production process electrode geometry-surface of touch, the quality of the iron plate and electrode power are the key factors [10]. In order to verify the mechanical properties of the unification weld, standard and proposed tests are available. Through the application of these tests endurance, elasticity and fatigue limits of unification can be verified [1]. In my thesis, I examined the resistance weld in the available sources. I used the theory of point weld in an applicable extent. This theory can be used for widespread and mass production. As the materials unified provide, electric point resistance weld is a more independent application than the others. No additional materials is needed in this process and the high endurance capacity, smooth surface, the easy use of the operator, fast welding opportunity makes it a more important, developing method. Machines which can weld in micro and macro levels are available.
Keywords: Çelik; Metaller-çelik-işlem