Rotasyon ile çalışan hemşirelerde iş doyumunun belirlenmesi - Güleç, Döndü (My University, 2009)
1.ÖZET ROTASYON İLE ÇALIŞAN HEMŞİRELERDE İŞ DOYUMU DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ Bu çalışmanın amacı, rotasyon ile çalışan hemşirelerin iş doyum düzeyini belirlemektir. Çalışmanın evrenini Çorlu Asker Hastanesi ve Gümüşsuyu Asker Hastanesinde rotasyon ile çalışan hemşireler oluşturmuştur. Örneklem sayısı 100 hemşireden oluşmuştur. Çalışma, Ağustos ve Eylül 2007 tarihleri arasında yapılmıştır. Verilerin toplanmasında, Minesota İş Doyum Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sıklık dağılımları, aritmetik ortalama, standart sapma ile bağımsız gruplarda t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Rotasyonla çalışan hemşirelerin iş doyum puan ortalamalarının orta düzeyde olduğu bulundu. Hemşirelerin büyük çoğunluğu mesleğini isteyerek seçerken, mesleğini severek yaptığı, çalıştığı bölümden ve ekip ilişkilerinden memnun olduğu ve mesleğini uygularken kendine güvendiği saptandı. Çalışma grubundaki hemşirelerin %43,0’ü mesleğinin geleceğinden umutsuz olduklarını, hemşirelerin büyük bölümü “geliri giderden az”, olarak nitelendirildiği bulundu. Sosyodemografik özellikleri ile iş doyum puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmadığı saptandı. Bu çalışmada hemşirelerin genel iş doyumları ile meslekte çalışma sürelerine (p=0,003), ekip ilişkilerinden memnuniyete göre (p=0,022) istatistiksel olarak anlamlılık saptandı. Hemşirelerin ‘başkaları için bir şeyler yapabilme’ konusunda en yüksek doyum aldıklarını, “mesleki güvence”, “yetenekleri kullanabilme”, “başarma” alanlarında, hemşirelerin yüksek iş doyumu yaşadıkları, en düşük doyum alınan alanın “ücret” ve ‘terfi’ olduğu saptandı. Anahtar Sözcükler: Hemsirelik, iş rotasyonu, iş doyumu, askeri hemşire, askeri hastane. 1.

DETERMINATION OF OCCUPATION SATISFACTION OF NURSES WORKING IN ROTATION The aim of this study is to determine the rotating labor nursing job satisfaction grade. The exampled number is occured by 100 nurses. Study participants include rotating labor nurses were eligible for recruitment between August and September 2007 in Çorlu and Gümüşsuyu Military Hospital. Minesota satisfaction questionnaire-MSQ and self-administered questionnaire survey has been used. Frequency variables and arithmetic mean and standard deviation has been evaluated with using independent t test and one way ANOVA. The rotating labor nursing job satisfaction grade was determined intermediate level. Majority of nurses were intentionally adopting their job, self confident, self-complacent with team work and performing profession fondly according to the study. Among in the study group % 43 of the nurses has been found forthcoming career hopelessness and low income. The relation between sociodemographic variables and job satisfaction mean was found not significantly different. This study, association between job satisfaction with duration of job (p: 0.003) and self-complacent in team work (p: 0.022) was found statistically significant. Job satisfaction was highest for self achievement, high for profession confidence, utilization of ability, accomplishment and lowest for advancement and payment. nursing, job rotation, job satisfaction, military nursing, military hospital.
Keywords: Hemşireler_İş Tatmini; Hemşirelik Esasları; İş Tatmini