Yaşlılarda görülen D vitamini eksikliğinde alfakalsidol tedavisinin düşme ve denge üzerine etkileri - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Amaç: D vitamini eksikliği bulunan ileri yaştaki kadın hastalarda, D vitamini tedavisinin denge ve düşme üzerine olan etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 65 yaş üstü, bağımsız mobilize olabilen, D vitamini eksikliği saptanmış (<50 nmol/L) 63 kadın alındı. 33 hastaya günlük 1 mcg doz alfakalsidol ve iyonize kalsiyum 500 mg; 30 hastaya ise sadece iyonize kalsiyum 500mg verildi. Hastalar zamanlı ayağa kalkma ve yürüme testi (ZAYT), Romberg testi (RT), Berg denge skalası (BDS) ve 10 metre yürüme süresi kullanılarak tedavinin başlangıcında, 3. ve 6. aylarda değerlendirildi. Ayrıca, hastaların son 1 yıl içerisinde ve tedavi sırasındaki düşme sayıları kaydedildi. Bulgular: Alfakalsidol ve kalsiyum grubunda 3. ayda ZAYT, ve BDS’ de; 6. Ayda ise ZAYT, RT ve BDS’de anlamlı iyileşme bulundu (p<0,01). Kontrol grubunda ise her üç denge testinde de 3. ve 6. aylarda başlangıca göre değişim gözlenmedi. Bununla birlikte klinik takiplerde de gruplar arasında istatistiksel farklılık görülmedi (p>0,05). 10 metre yürüme süresi değerlendirmesinde grupların kendi içinde veya gruplar arasında anlamlı farklılık tespit edilmedi (p>0,05). Düşme sayısında ise gruplar arasında 3. ve 6. ayların sonunda anlamlı farklılık belirlenmedi (p>0,05). Sonuç: D vitamini eksikliği bulunan yaşlı kadın hastalarda aktif D vitamini tedavisinin denge üzerinde olumlu etkileri olduğu düşünülse de düşme sayısını azalttığını gösteren veriye rastlanmamıştır. Türk Fiz Tıp Rehab Derg 2011;57:89-93.

Objective: The aim of the present study was to investigate the impact of vitamin D treatment on balance and falls in elderly patients with vitamin D deficiency. Materials and Methods: This study was carried out in 63 women older than 65 years of age with determined vitamin D deficiency (<50 nmol/L) who can be mobilized independently. 33 patients were given a daily dose of 1 mcg alphacalcidol and 500 mg of ionized calcium, while 30 patients were given 500 mg of ionized calcium. The patients were evaluated with the Timed Up and Go (TUG) test, Romberg test (RT), Berg balance scale (BBS), and 10-meter walk time at baseline and at the 3rd and 6th months of treatment. Furthermore, the number of falls within the last year and during treatment was recorded. Results: In the alphacalcidol+calcium group, significant improvements were found in TUG and BBS at the 3rd month; in TUG, RT and BBS at the 6th month. In the control group, there was no statistically significant difference in all balance tests at the 3rd and 6th months. Also, no statistically significant difference was determined between the groups at follow-up. There was no significant difference in or between the groups regarding 10-meter walk time test. Considering the number of falls, no significant difference was found between the groups at the 3rd and 6th months. Conclusion: It is thought that active vitamin D treatment has positive effects on balance in elderly women with vitamin D deficiency, however, its effect on number of falls is inadequate. Turk J Phys Med Rehab 2011;57:89-93.
Effects of alphacalcidol on fall and balance in elderly people with vitamin D deficiency
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Geriatri ve Gerontoloji