Türkiye’de kooperatiflerin doğuşunda devlet etkisi ve memleket sandıkları - Akbolat, Seyfullah (My University, 2012)
Kooperatifler, Devlet, Memleket Sandıkları ÖZET TÜRKİYE’DE KOOPERATİFLERİN DOĞUŞUNDA DEVLET ETKİSİ VE MEMLEKET SANDIKLARI Türkiye’de kooperatifler, halktan gelen bir talep üzerine değil, devlet öncülüğünde kurulmuştur. Bunun sonucu olarak, kooperatifler üzerinde Devlet etkinliği sorunu ortaya çıkmıştır. İlerleyen zamanlarda da, devletin kooperatifler üzerinde etkisi, devam etmiştir. Bu durum, kooperatiflerde kamu güdümünü sorununu doğurmuştur. Türkiye’ de sayısal olarak bir sorunu olmayan kooperatifler, devlet etkisi nedeni ile bir kamu kurumu gibi algılanmakta ve yönetilmektedir. Türkiye’de, kooperatifler üzerinde Devlet etkinliği, halkta bir kooperatif bilinci oluşmasına engel olmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’ de kooperatiflerde var olan Devlet etkinliği ve Devlet öncülüğünde kurulan ilk kooperatif olan Memleket Sandıkları anlatılmaya çalışılmıştır. Üretim ve kredi kooperatifçiliğinin bir tür bileşimi olarak, çiftçinin zirai kredi ihtiyacını karşılamak için, o zaman bir Vali olan, Mithat Paşa tarafından kurulan Memleket Sandıklarının etkisi, günümüze kadar sürmüş ve şimdiki Ziraat Bankası’nın temellerini oluşturmuştur. Ülkemizde kooperatifler son yıllarda önemli gelişmeler göstermiş olması rağmen, günümüzde istenilen seviyede değildir. Dünya’da piyasa ekonomisi içinde kendine, “üçüncü sistem” olarak yer bularak ekonominin değişmez unsuru olan kooperatifler, toplumun da değişmez unsuru olmuşlardır. Türkiye’ de kooperatiflerin, Devlet etkinliği sorunu, yasal sorunları, finansman sorunları, denetim sorunları, eğitim sorunları, sosyolojik ve psikolojik sorunları, kooperatiflerin olması gereken gelişmeyi göstermesine engel olmaktadır. Key Words: Cooperatives and the State, Benefit Funds.

EAST OF THE EFFECT OF THE STATE İN TURKEY COOPERATİVES AND BENEFİT FUNDS Cooperatives in Turkey, not on a demand from the public, was established under the leadership of the state. Consequently, the problem of Cooperatives state activity occurred. In later times, the impact on the state cooperatives, continued. This situation has led to the question of ordination of co-operatives in public. Turkey, a non-issue as a number cooperatives, the state is perceived and managed as a public institution because of the effect. In Turkey, the cooperatives on the effectiveness of the State, the resulting publicity prevents the formation of a cooperative awareness. In this study, in Turkey, the existing cooperatives under the leadership of State and Government established the first cooperative activity is explained by the Benefit Funds. As a combination of a type of production and credit cooperatives, agricultural credit to meet the needs of farmers, then with a governor, Mithat Paşa, established by the Homeland Chests effect lasted until today and now the Ziraat Bankası has established the foundations. Although cooperatives have demonstrated significant improvements in recent years in our country today is not the desired level. Itself in the market economy in the world's third system does not change as a factor in the economy by finding the cooperatives have been an element of change in society. In Turkey, cooperatives, government effectiveness issue, legal problems, financial problems, control issues, educational issues, sociological and psychological problems, to show the development of cooperatives should be not be appropriate.
Keywords: Kooperatifçilik; Sendikacılık