Işıkla polimerizasyon cihazlarının estetik dolgu materyalleri üzerine etkilerinin incelenmesi - Çakmakçıoğlu, Özcan (My University, 2007)
Işıkla Polimerizasyon Cihazlarının Estetik Dolgu Materyalleri Üzerine Etkilerinin İncelenmesi Kompozit materyallerin mekanik ve biyolojik özellikleri, polimerizasyon derecesinden ileri derecede etkilenmektedir. Polimerizasyon derecesi, direkt olarak FTIR spektral analizi ile veya indirekt olarak mikro sertlik testleri ile ölçülebilir. Çalışmamızın amacı farklı ışıklı cihazlarla polimerize edilen kompozitlerin, değişik renk ve kalınlıklarda, polimerizasyon derecesini direkt ve indirekt yöntemlerle belirlemek ve bu test yöntemlerinin hassasiyet derecesini ortaya çıkarmaktır. Çalışmamızda bu amaçla, farklı yapılarda olan 3 değişik kompozit materyalden (Supreme, Venus, Admira), A1 ve C3 renkleri 2 mm. kalınlıkta, 40 sn. 1 QTH (Coltolux) ve 2 LED (Freelight II, Cellalux) ışıklı cihazla polimerize edilmiş toplam 18 grup oluşturulmuştur. Bunun yanında Supreme marka kompozitten, 2 mm kalınlıkta 20 sn ve 4 mm. kalınlıkta 40 sn. aynı ışıklı cihazlar kullanılarak, 12 grup daha elde edilmiştir. Oluşturulan grupların Vickers mikro sertlik testi ile alt ve üst tabakasından sertlik değerleri, FTIR-ATR spektral analiz testi ile de alt tabakasından monomer değişim seviyeleri belirlenip, istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Çalışmamızda, monomer değişim seviyeleri ve mikro sertlik testleri arasında belli noktalarda farklılıkların oluştuğu gözlemlenmiştir. Bu farklar genel olarak materyalin doldurucu partikül yapısı, rengi ve kalınlığı ile alakalı durumlarda ortaya çıkmıştır. Mikro sertlik testlerinin her koşulda monomer değişim seviyesini gösteremeyeceği, özellikle Supreme gibi yeni geliştirilmiş monomer ve doldurucu içeren kompozit materyallerin değerlendirilmesinde, daha hassas yöntemlere ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır. Kompozit materyallerde son dönemde kullanılmaya başlanan yeni monomer ve doldurucu partiküllerin, monomer değişim seviyesini ve mikro sertlik değerlerini olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Bunun yanında polimerizasyonun gerçekleştirildiği cihazın bu özelliklerin oluşmasında büyük önem taşıdığı, özellikle ikinci jenerasyon LED cihazlarının polimerizasyon başarısının halojen cihazlardan daha üstün olduğu belirlenmiştir. FTIR, LED, mikro sertlik, dönüşüm derecesi, nanokompozit

Investigation of the Effects of Light Curing Units on Esthetic Filling Materials Mechanical and biological properties of composite resins mostly depend on the polymerization degree. The polymerization degree can be determined directly by FTIR spectral analysis or indirectly by microhardness measurement. The aim of this study is to determine the polymerization efficiency of different light curing units on different kind of composites, at different shades and thickness with direct and indirect measurements for polymerization degree and to find out the sensitivity of these methods. For this purpose we used 3 different composite materials (Supreme, Venus, Admira)of A1 and C3 shade and polymerized them with 1 QTH (Coltolux) and 2 LED (Freelight II, Cellalux) curing lights for 40 sec. at 2 mm. thickness to form 18 group. Also, from the composite Supreme we formed another 12 group from 2 mm. thickness at 20 sec. and 4 mm. thickness at 40 sec. curing times. We determined microhardness with Vickers tester and the degree of monomer conversion with FTIR-ATR spectral testing. The data were statistically analysed. The negative correlation found between the two test methods can be mostly attributed to the inorganic filler particule type, shade and thickness. We found out that microhardness measurement can not always be assigned for the degree of conversion. In particular, composite resins like Supreme, that have newly developed monomer and inorganic filler type, need to be tested using more sensitive methods. Another finding is that the newly developed monomer system and the filler particles have a positive effect on the both the monomer conversion and the microhardness. In addition to this, the light curing unit has an important role in the formation of these features; especially the 2.nd generation LED curing units which are capable of curing composites better than the high power output QTH units. Key words: FTIR, LED, microhardness, conversion degree, nanocomposite
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Diş Hastalıkları_Tedavi