ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN DEĞER ALGILARI ÜZERİNE KÜLTÜRLERARASI BİR KARŞILAŞTIRMA - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Bu araştırmanın temel amacı Urumçi Xinjiang Üniversitesi (Çin), Paris 13. Bölge Üniversitesi (Fransa), Osmania Üniversitesi (Hindistan), İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi (Türkiye) ve Viyana Üniversitesi’nde (Avusturya) öğrenim gören üniversite öğrencilerinin bireysel ve toplumsal değer algıları ve tüketim değerleri arasında ilişkiyi tespit etmektir. Ayrıca araştırmada öğrencilerin, bireysel ve toplumsal değer algıları ve tüketim değerlerinin bireysel özellikleri itibariyle farklılaşıp farklılaşmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın temel sorusu farklı kültürel çevrelerden gelen üniversite öğrencilerinin bireysel ve toplumsal değer algıları ve tüketim değerleri kişilik özellikleri itibariyle farklılaşmakta mıdır? şeklinde belirlenmiştir. Araştırma nicel araştırma yöntemine göre tasarlanmıştır. Araştırma sonuçları fark ve ilişki testleriyle analiz edilmiş, elde edilen bulgular tartışılarak çalışma evreniyle ilgili genellemeye gidilmiştir. Çalışma, kültürlerarası karşılaştırmaya fırsat vermesi bakımından önemlidir. Araştırmanın bulgularına göre örneklemin bireysel, toplumsal değer algıları ve tüketim değerleri, kültürlere göre farklılaşmaktadır. Bu sonuçlar, bireysel değerlerin kültürden bağımsız olarak ele alınamayacağını göstermesi bakımından önemli görülmüştür.

The main purpose of this study is to determine the relationship between individual and social value perceptions and consumption values of university students studying at Urumqi Xinjiang University (China), Paris 13th Regional University (France), Osmania University (India), Istanbul University, Marmara University (Turkey) and Vienna University (Austria). In addition, this study tried to determine whether individual and social value perceptions and consumption values of students differed in terms of individual characteristics. The main question of the study was “Do individual and social value perceptions and consumption values of university students from different cultural backgrounds differ in terms of personality characteristics?” The study was designed according to quantitative research method. The study results were analyzed by difference and relationship tests; findings were discussed; and generalizations were made regarding the study universe. The study is important in terms of giving opportunity to intercultural comparisons. According to the findings of the study, the individual and social value perceptions and consumption values of the sample differed according to the cultures. These results are important as they showed that individual values cannot be treated independently of culture.
AN INTERCULTURAL COMPARISON ON THE VALUE PERCEPTIONS OF UNIVERSITY STUDENTS
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları