İslam Hukuku’nda daru’l-harbde faiz tartışmaları - Bozbaş, Fatia (My University, 2013)
Bu çalışma İslâm hukukçularının önemle üzerinde durduğu, dâru’l-harbde faiz uygulamaları çerçevesinde var olan tartışmayı ortaya koymayı amaçlamıştır.- Dâru’l-habdeki faiz uygulamalarının niteliği ve tartışmaya mahal olan yönlerinin anlaşılması için çalışmada öncelikle “faiz” ve dâru’l-harb” kavramları incelenmiştir. Klasik ve modern kaynaklarda uzun değerlendirmelere konu olan faizin niteliği hakkında fikir vermek üzere kısaca bilgi verildikten sonra İslâm hukukunda yapılan dâru’l-İslâm, dâru’l-harb ve dâru’s-sulh şeklindeki ülke taksiminin mâhiyeti ve asıl konuyu ilgilendiren yönü ele alınmıştır. Son olarak çalışmanın konusunu teşkil eden dâru’l-harbdeki faiz uygulamaları hususunda klasik ve modern dönemde var olan görüşlere temas edilerek bu konudaki farklı yaklaşımlar değerlendirilmiştir. harb, Dâru’s-sulh, Harbi

This study aims to examine the debate of riba (interest) in dār al-harb which is significantly emphasized by Islamic scholars strongly. We have commenced our research by investigating the meaning and framework of “riba” and “dār al-harb” in order to understand the practice of riba in dār al-harb. After the explanation of the characteristics of riba that has been focused lengthy in the classical and modern sources, this study has focused on the essential character of the dār al- islām, dār al-harb and dār al-ṣulḥ which are used for the partition of the country. Ultimately, the views and their assessments regarding the practise of interest, which existed in modern and classical eras, will be analysed. Key Words: Riba, Dar al-Islam, Dar al-harb, Dar al-sulh, Harbî
Keywords: İslam Bilimleri; İslam Hukuku