Eğitim fakülteleri öğrencilerinde iletişim sorunları - Toybıyık, Nazif (My University, 1999)
Eğitim sosyal bir vâkıadır. Bu vâkıa insan hayatını yakından ilgilendirmektedir. İnsan, ancak sağlıklı bir eğitim sayesinde mutlu olabilmektedir. Kezâ insan, mutlu olmayı arzulamış, aradığı bu mutluluğu nerede bulacağını, mutluluğa nasıl sahip olacağını yine eğitim yoluyla elde edebilir. En önemlisi kendisini varlık âlemine getiren, sayısız yetenek ve meziyetlerle donatarak toplumda başarılı olan bir fert olabilir. Bu dün böyle olduğu gibi bugün de böyledir. Eğitim insan hayatına o kadar nüfuz etmiş insan hayatıyla okadar sarmaş dolaş olmuştur ki, insanı ondan ayırmanın imkânı yok gibidir. Hayatla bu kadar içiçe olan, insan hayatında bu kadar etkin rol oynayan eğitim olgusu, aynı zamanda üzerinde hassasiyet gösterilmesi gereken bir olgudur. Eğitimin işlevini yerine getirebilmesi daha çok bir teknik ve yöntem meselesidir. Eğitimin verimli olabilmesi için teknik ve yöntemlerin uygulanması, ona özgü bir üslûbun seçilmesi, ona özgü araç ve gereçlerin kullanılması gerekir. Eğitimi klasik ve geleneksel teknik, yöntem, araç ve gereçlerle anlayıp anlatma dönemi sanki bitmiş gibidir. Çünkü günümüz insanı bu yöntemlerle tatmin olmamaktadır. Bu nedenle günümüz eğitimcileri yeni yöntemler, yeni teknikler ve yeni üslûplar geliştirmek durumundadırlar. Bu çalışma, eğitime konu teşkil eden iletişim açısından Eğitim Fakültelerinin durumunu irdeleyen bir alan araştırmasıdır. Sağlıklı bir eğitim=sağlıklı bir iletişim anlayışıyla yola çıkılarak yapılmıştır. Çalışmanın sonunda öğretim elemanlarını, öğrencileri, eğitim-öğretim ortamını ve fakülte yönetimlerini ilgilendiren bazı bulgularla karşılaştık. Hemen belirtelim ki, bu bulgularda yığılmalar daha çok orta noktalarda yoğunluk kazanmıştır. Bizi bir kanaat beyanına götüren faktör ise öğrencilerin çoğunluğunun kanaatidir. Zaman zaman bu kanaatlerde bir çelişki göze çarpmaktadır. Bu da bizi öğrencilerin başka tercihlerinin de bulunduğu düşüncesine götürmektedir. Meselâ, bazı bulgular bizi iletişim problemlerinin kısmen öğretim elemanı ve öğrencilerle ilgili olduğu sonucuna götürürken, bazı bulgular öğrencilerin iletişim ortamı ile ilgili kanaatlerinin olumlu olduğu sonucuna götürmektedir. Bazı bulgular ise öğrencilerin çoğunluunun herşeye rağmen bu fakültelerde okumaktan mutluluk duydukları noktasında yoğunlaşmaktadır. O halde öğrencilerin bu fakültelerde okumaktan mutluluk duymalarının başka sebepleri de var, demektir. Bu sebepleri tespit ise ayrı bir çalışmayı gerektirir. A.

Education is a social phenomenon. This phenomenon closely concerns human life. Human beings can only be happy as a result of education. In fact, human beings desired to be happy; and through education can they conceive where to find and how to maintain happiness. Most importantly, human beings can become successful members in the society by equipping themselves with many talents and virtues. This is how it is today as it was yesterday. Education has so much diffused into human life and inextricably interwoven with human life, it is almost impossible to separate it from human beings. The education phenomenon that is closely related to human life and that plays an important role in human life has need for great care and precision. It is a matter of technique and method for the education to bring its functions into existence. In order to be productive, in education, techniques and methods have to be applied, a proper style has to be developed and suitable tools and equipment have to be utilized. The period of conceiving and describing education by means of classical and conventional techniques, methods, tools and equipment seems to have passed. This is due to the dissatisfaction of today's contemporary people with these methods. Therefore, contemporary educators have to develop new methods, new techniques and new styles. This project involves a field research that questions the situation of the education faculties with respect to communication in education. It is accomplished utilizing the approach that a good education = healthy communication. As a result of this research, findings that concern the instructors, the students, the education environment and the management of the faculties have been obtained. In these findings, the accumulations intensify at the middle points. It is the opinion of the majority of students that takes us to a conclusion. From time to time, a contradiction in conclusions is noticed. This leads us to think that students have some other preferences, too. For instance, some findings take us to the conclusion that communication problems can be attributed partly to instructors and partly to students, whereas some findings indicate positive students' opinion about the communications environment. Some findings also show that the majority of the students feel still happy to study in the education faculties despite everything. Thus, it can be concluded that there are also some other reasons for the satisfaction of students enrolled in those faculties. The discovery of those reasons certainly can be the topic of another project.
Keywords: Iletişim-sosyal Yönler; Sosyoloji ve antropoloji; Toplum Bilimleri