Ludwig van Beethoven’ın Op. 90 piyano sonatının ve dönemin Viyana’daki müzik ortamının incelemesi - Erdoğan, Alper (My University, 2019)
On sekizinci yüzyılın sonu ve on dokuzuncu yüzyılın başlarında önemli bir imparatorluğun başkenti olan Viyana, müzikte klasik dönem olarak da adlandırılan bu tarihsel kesit içinde yetişen bestecilerle klasik müzikte önemli bir üne sahiptir. Haydn, Mozart ve Beethoven gibi besteciler Viyana’nın üç büyük bestecisi olarak kabul edilir. 1770 yılında Bonn’da dünyaya gelen Ludvig van Beethoven 21 yaşındayken Viyana’ya yerleşmiştir. Bu dönemde oluşan toplumsal dönüşümün klasik müzikteki izleri, klasik müzik tarihinde klasik dönem olarak adlandırılan periyodun en önemli üç bestecisinin yaşadığı yer olan Viyana temelinde incelenmiştir. İki tarihsel periyodu birleştiren bir besteci olan Beethoven’ın piyano sonatlarının piyano literatüründeki yerleri çok önemlidir. Beethoven’ın 1814’te yazdığı 27. piyano sonatı olan op.90 mi minör piyano sonatı incelenmiştir. Sonatın besteleniş süreci ve yaşanan periyodun Beethoven’ın hayatına ve esere etkisi hakkında bilgi verilmiştir.

Vienna, the capital of an important empire in the late eighteenth and early nineteenth centuries, has an important reputation in classical music with composers who grew up within this historical cross-section, also called the classical period in music. Composers such as Haydn, Mozart and Beethoven are considered Vienna's three greatest composers. Born in Bonn in 1770, Ludvig van Beethoven settled in Vienna at the age of 21. The traces of social transformation in classical music during this period were studied on the basis of Vienna, where the three most important composers of the so-called Classical period lived in the history of classical music. The locations of Beethoven's piano sonatas in piano literature, a composer combining two historical periods, are crucial. Piano Sonata no.27 in E Minor op.90, which Beethoven wrote in 1814 has been studied. Information has been given about the process of composing the Sonata and the effect of the period experienced on Beethoven's life and work.
Keywords: Austria; Avusturya; Beethoven; Beethoven, Ludwig van, 1770-1827; Besteciler; Classical Period; Composers; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Klasik Dönem Beethoven; Music; Müzik; Op. 90; Öğrenim ve öğretim; Sonat; Sonata; Study and teaching; Vienna; Viyana