Şehir markalaşmasının pazarlama estetiği ile desteklenmesi ve İstanbul örneği - Kırgız, Ayça Can (My University, 2011)
Küreselleşen dünyada her yer diğer yerlerle, değer, yetenek ve ilgi paylaşımı konusunda rekabet içindedir. Ünlü bir şirket gibi ünlü bir şehir, bölge ya da ülke de ürünlerini, hizmetlerini daha rahat ve kârlı bir şekilde satabilir, insanları, ziyaretçileri, yatırımcıları, etkinlikleri kendine çeker ve dünya olaylarında etkili bir rol oynar. Söz konusu küresel rekabet ortamında İstanbul şehrinin rakiplerle rekabet edeceği en önemli yer şehrin hedef kitlesi ya da müşterisi olan kişilerin zihinleridir. Tüketici zihninde bilinçli ve tutarlı oluşturulmuş bir şehir marka kimliği, o şehrin rekabet gücünü artıracağı gibi, farklılaştırıp, yaşanabilirlik ve ziyaret edilebilirlik oranını arttırarak ekonomik kalkınmasına da destek sağlayacaktır. İşte şehir kimliğini oluşturan tüm unsurların “bilinçlice” ve “iyi tasarlanmış” olarak sunulması sayesinde şehrin pazarlama estetiği yaratılır. Bu çalışma şehir markalaşmasının pazarlama estetiği ile desteklenmesini incelerken, daha önceden ürün marka kimliği üzerine çalışılan pazarlama estetiği kavramı, bu tezde ilk defa şehre uyarlanarak ele alınmıştır. İstanbul örnek olarak seçilmiştir. Tezin ilk bölümünde mekan pazarlaması ve şehir markası kavramı ele alınmış, ikinci bölümünce pazarlama estetiği bağlamında şehir markası olarak İstanbul incelenmiş ve üçüncü uygulama bölümünde ise İstanbul’un kentsel dönüşmünün ilgili temel disiplinler tarafındam yorumlanıp, sayısal olarak değerlendirmesi yapılmıştır. Pazarlama Estetiği, Kentsel Dönüşüm, Şehir Markalaşması

In the globalizing world, every place competes with the others regarding values, abilities and sharing interests. Just like a distinguished corporation, a famous city can sell its products and services in a convenient and profitable way in the region or in the country; attracts the people, visitors, investors and events and also plays an influential role in the world events. In the aforesaid global competition environment, the most significant field in which Istanbul rivals with the competitors is the city’s target audience or the minds of its customers. A conscious and consistent city brand identity created in the mind of the customer, as increasing the competitiveness of the city, will contribute to the economic development by increasing the visitability rate while differentiating. The city’s marketing aesthetics is created through “conscious” and “well-designed” presentation of all the elements that make up the city identity. As this study deals with the supporting of city branding with marketing aesthetics, the concept of marketing aesthetics which was priorly studied on brand identity, for the first time, in this thesis, is handled by applying to a city. Istanbul is chosen as an example. In the first part of the thesis, the concepts of location marketing and city brand are dealt with, in the second part, Istanbul is studied as city brand in terms of marketing aesthetics and in the third application part, Istanbul is interpreted by the related main disciplines of urban renewal and is evaluated statistically. Marketing Aesthetics, Urban Renewal, City Branding
Keywords: Marka; Pazarlama; Rekabet; Üretim Yönetimi