Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) yargılamasında ihtiyati tedbir - Türker, Bekir (My University, 2022)
İhtiyati tedbir; dava konusu olan şey üzerine uygulanan ve yargılamanın devamı boyunca taraf arasındaki menfaat dengesini ve yargılamanın başındaki mevcut durumu muhafaza eden geçici hukuki koruma türüdür. Devlet mahkemelerinde yapılan yargılamalarda olduğu kadar tahkim yargılamalarında da ihtiyati tedbire sıklıkla başvurulmaktadır. İsviçre’de bulunan Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) sportif uyuşmazlıklar hakkında karar veren en üst yargı makamıdır. Bu kurum bünyesinde gerçekleşen yargılamalarda ihtiyati tedbir müessesesi istikrarlı bir biçimde uygulanmaktadır ve CAS Kodu’nda sıkı koşullara bağlanmıştır. CAS uygulamasına göre ihtiyati tedbir kararı verilebilmesi üç ana koşula bağlıdır. Bu koşulları; ihtiyati tedbir talep eden tarafın telafisi imkansız zarara uğrama tehlikesi altında olması, tedbir talep eden tarafın menfaatinin karşı tarafa oranla ağır basması ve tedbir talep eden tarafın davanın esası hakkındaki yargılamada başarıya ulaşma şansına sahip olması şeklinde ifade etmek mümkündür.

Interim ınjunction is a type of provisional measure that is applied on the subject of the case which maintains to protect balance of interests and status quo between parties throught the proceeding. Interim injunction is frequently used in arbitration proceedings as well as in state courts. The Court of Arbitration for Sport, located in Switzerland, is the highest judicial authority in resolution of sports disputes. Interim injunctions are consistently applied in the proceeding of this institution and bound to strict conditions in CAS Code. To order an interim injunction is dependent on three main conditions in CAS practice. It is possible to express these as; risk of an irreperable harm for the party requesting order, outweighing of interest of requesting party to the opposite side and having chance to succeed in the merits of dispute for who request measure.
Keywords: CAS Code; CAS Kodu Arbitration; Civil law; Court of Arbitration for Sport; Geçici Hukuki Koruma Tedbirleri; Interim Injunction; İhtiyati Tedbir; Medeni hukuk; Provisional and Conservatory Measures; Spor Hukuku; Spor Tahkim Mahkemesi; Sports Law; Tahkim