Neutrophil-lymphocyte ratio and mean platelet volume can be a predictor for severity of acute appendicitis - (:unkn) unknown (My University, 2016)
AMAÇ: Perfore akut apandisitin (AA) erken tanınması zor olabilmektedir. Bu çalışmada, ameliyat öncesi nötrofil-lenfosit oranı (NLR) ve ortalama trombosit hacmi (MPV) ölçümlerinin akut apandisit olgularında perforasyonu belirlemedeki rolü araştırıldı. GEREÇ VE YÖNTEM: Dört yüz on üç AA'lı olguya ait geriye dönük veriler ile 100 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edildi. Akut apandisitli olgulara ait patolojiler flegmonöz apandisit, lokalize peritonitin eşlik ettiği apandisit ve perforasyonlu ve/veya gangrenöz apandisit olguları olarak üç grupta incelendi. Hastalara ait MPV ve NLR değerleri gruplar içerisinde ve sağlıklı kontrollere ait sonuçlarla karşılaştırıldı. BULGULAR: Ortalama MPV değeri AA grubunda 9.3±8 FL ve sağlıklı kontrollerde 8.5±0.9 Fl idi (p=0.0005). Ortalama MPV değerleri flegmonöz apandisit grubunda 8.8±5.8, lokalize apandisit grubunda 8.9±5.8 FL ve perforasyonlu ve/veya gangrenöz apandisit grubunda 12.8±9.7 FL olarak saptandı (p=0.005). Perforasyonlu/gangrenöz apandisitli olguları diğer apandisit olgularından ayırmak için ölçülen eşik MPV değeri 8.92 Fl idi. Ortalama NPV değerleri basit apandisit, lokalize apandisit, perforansyonlu/gangrenöz apandisit gruplarında sırasıyla 8.3±5.6, 9.1±6.2 ve 10.6±6.4 olarak saptandı (p=0.023). Perforasyonlu/gangrenöz apandisitli olguları diğer apandisit olgularından ayırmak için ölçülen eşik NPV değeri 7.95 idi. TARTIŞMA: Nötrofil-lenfosit oranı ve MPV ölçümleri akut apandisitin şiddetini belirlemede klinik tanıya yardımcı olabilir.

. The aim of the present study was to determine whether preoperative neutrophil-lymphocyte ratio (NLR) and mean platelet volume (MPV) could predict perforation in AA.METHODS: Data collected from 413 consecutive patients with AA and 100 healthy controls were analyzed retrospectively. Patients were categorized as having had phlegmonous appendicitis, appendicitis with localized peritonitis, or appendicitis with perforation and/or gangrene. MPV and NLR values were compared among the control group and the 3 groups of patients with AA.RESULTS: Means values of MPV were 9.3±8 fL for the patient group and 8.5±0.9 fL for the healthy control group (p=0.0005). Mean values of MPV by patient subgroup were 8.8±5.8 for phlegmonous appendicitis, 8.9±5.8 for localized peritonitis, and 12.8±9.7 for appendicitis with perforation and/or gangrene (p=0.005). Cut-off value of MPV was set at 8.92 to differentiate AA with perforation and/or gangrene from other types of AA. Mean NLRs of patients with phlegmonous appendicitis, appendicitis with localized peritonitis, and appendicitis with perforation and/or gangrene were 8.3±5.6, 9.1±6.2, and 10.6±6.4, respectively; p=0.023. The cut-off value for NLR was set at 7.95 to differentiate AA with perforation and/or gangrene from other types of AA.CONCLUSION: Both NLR and MPV can be useful in predicting severity of AA
Nötrofil-lenfosit oranı ve ortalama trombosit hacminin akut apandisitin şiddetini belirlemedeki rolü
Keywords: Cerrahi