Enteral beslenme ürünlerinin mezofilik aerobik bakteri ve_x000D_ Cronobacter sakazakii kontaminasyonu yönünden incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Bu çalışmada Türk Gıda Kodeksi’nde özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar altında yer alan enteral beslenme ürünlerinin Mezofilik Aerobik Bakteri ve C.sakazakii varlığı yönünden analizi yapılarakpH değerlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. İstanbul ilindeki çeşitli hastane eczanelerinden 20 adetenteral beslenme ürünü temin edilerek petriye yayma plak yöntemiyle uygun besiyerlerine ekimyapılmıştır. Mikrobiyolojik analiz sonuçlarına göre örneklerin hiçbirinde MAB ve C.sakazakii’yerastlanmamıştır (%100; <1 log kob/mL). Ürünlerin ortalama pH değeri 6.68 ±0.09 olarak bulunmuştur. Araştırma sonucunda incelenen enteral beslenme ürünlerinin mikrobiyolojik kontaminasyon düzeylerinin tamamının (%100) kullanıma uygun değerler içerisinde olduğu ve sağlık riskioluşturmadığı görülmüştür.

In this study, it is aimed to analyze for the presence of Mesophilic Aerobic Bacteria (MAB), C.sakazakii, and the pH values of the enteral nutrition products, which are categorized under the special_x000D_ medicinal dietary products in the Turkish Food Codex. 20 enteral nutrition products were obtained_x000D_ from various hospital pharmacies in the province of Istanbul, and the spread plate method was_x000D_ carried out on suitable media. According to the results of microbiological analysis, no MAB and_x000D_ C.sakazakii were found in any of the samples (100%; <1 log cfu/mL). The average pH of the_x000D_ products was found to be 6.68 ±0.09. As a result of the research, it has been seen that all the_x000D_ microbiological contamination levels (100%) of enteral nutrition products are within the values_x000D_ suitable for use and do not pose a health risk.
Investigation of enteral nutrition products for Mesophilic Aerobic Bacteria and Cronobacter sakazakii contamination