Sübsitüe 1,3,4-tiyadiazol halkası taşıyan bazı 4(3H)-kinazolinon türevlerinin sentezi ve yapılarının aydınlatılması - Uraz, Mine (My University, 2011)
Bu araştırmada sitotoksik etkilerinin taranması amacıyla sübstitüe 1,3,4-tiyadiazol bileşiklerinden hareketle 4(3H)-kinazolinon türevleri (7a-e,j) sentezlenmiştir. Araştırmanın birinci bölümünde, 2-(4-aminofenil)-5-alkil/ arilamino-1,3,4-tiyadiazol yapısındaki bileşikler (4a-j), etil 4-amino benzoat’tan hareketle literatür yöntemine göre sentez edilmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında ise; antranilik asit ve asetik anhidritin susuz ortamdaki karışımına, 2-(4-aminofenil)-5-alkil/ arilamino-1,3,4-tiyadiazollerin asetik asit içerisindeki karışımı ilave edilerek 2-metil-3-[4-(5'-sübstitüeamino-1',3',4'-tiyadiazol-2'-il)fenil]-4(3H)-kinazolinon türevleri (7a-e,j) kazanılmıştır. Bazı 2-(4-aminofenil)-5-alkil/ arilamino-1,3,4-tiyadiazol bileşiklerinin aynı reaksiyon ortamında siklizasyonu yerine tek (5a,c,e,h-j) veya çift (6f,g) asetilli türevleri elde edilmiştir. Sentez edilen bütün bileşiklerin saflıkları ince tabaka kromatografisi ile kontrol edildikten sonra yapıları erime derecesi, elementel analiz (C, H, N, S), UV, IR, 1H-NMR ve kütle spektroskopik yöntemleri kullanılarak aydınlatılmıştır. Sentezlenen bileşiklerin sitotoksik aktiviteleri L929 hücre hattı kullanılarak MTT [3-(4,5-dimetiltiyazol-2-il)-2,5-difeniltetrazolyum bromür] testi ile tayin edilmiştir. En yüksek sitotoksik etkiyi % 19.54 ile 7c, en düşük sitotoksik etkiyi ise % 3.65 ile 7b bileşiği göstermiştir. Bu değerler % 50’nin altında olduğu için 5 μg/ mL konsantrasyonda bileşikler sitotoksik değildir sonucuna varılmıştır. nazolinon, 1,3,4-tiyadiazol, sitotoksik aktivite, amit.

THE SYNTHESIS AND STRUCTURE ELUCIDATION OF SOME 4(3H)-QUINAZOLINONE DERIVATIVES BEARING SUBSTITUTED 1,3,4-THIADIAZOLE In this research, 4(3H)-quinazolinone derivatives (7a-e,j) were synthesized by the way of startingn from substituted 1,3,4-thiadiazole compounds, in order to screening of their cytotoxic activities. In the first part of research, compounds 2-(4-aminophenyl)-5-alkyl- / arylamino-1,3,4-thiadiazoles (4a-j) were prepared from ethyl 4-aminobenzoate according to the literature. In the second part of research, anhydrous mixture of anthranilic acid and acetic anhydride were added on the mixture of 2-(4-aminophenyl)-5-alkyl-/ arylamino-1,3,4-thiadiazoles and acetic acid in order to obtain 2-methyl-3-[4-(5'-substitutedamino-1',3',4'-thiadiazole-2'-yl)phenyl]-4(3H)-quinazolinone derivatives (7a-e,j). Instead of some 2-(4-aminophenyl)-5-alkyl-/ arylamino-1,3,4-thiadiazoles (4a-j) cyclization in the same reaction, their single (5a,c,e,h-j) or double (6f,g) acetyl derivatives were obtained. Purity of the synthesized compounds were controlled by thin layer chromatographic method. The structures of the synthesized compounds were confirmed by elemental analysis (C,H,N,S), UV, IR, 1H-NMR and mass spectroscopic methods. Cytotoxicity of these compounds were evaluated by using L929 cell line according to procedures of MTT [3-(4,5-dimethylthiazole-2-yl)-2,5-diphenyl- tetrazolium bromide]assay. The highest inhibition was confirmed as 19.54 % for the compound 7c and the minimum inhibition 3.65 % for the compound 7b. Because of values are under 50%, we can’t refer these compounds cytotoxic. nazolinone, 1,3,4-thiadiazole, cytotoxic activity, amide.
Keywords: Farmasötik Kimya