16. yüzyıl osmanlı-japon örnekleri bağlamında altın ve gümüş kullanımlı kaftan ve kimonolar - Nakanishi, Anna (My University, 2019)
Kaftan ve kimono, sırasıyla Osmanlı ve Japonya’nın geleneksel kıyafetleridir. Bu kıyafetler, iki ülkenin tarihsel süreçleri, coğrafi şartları ve kültürlerinin etkisi altında şekillenmiştir. İlk olarak insanlar, altın ve gümüşü, toplum içerisindeki yerlerini ve güçlerini göstermek hükümdarlar tarafından süs olarak kullanmışlardır. Daha sonra bu madenler, kıyafetin içine de yer almaya başlamıştır. 16. yüzyıla ait altın-gümüş kullanımlı kaftanlar ve kimonolar, genellikle imparatorlar, seçkinler ve üst düzey savaşçılar tarafından giyilen kıyafetler olmuştur. Kaftanlarda kullanılan, renkler ve motifler, uyum içinde ve titizce yerleştirilmiştir. Osmanlı kültüründe, ölen sultanlardan kalan değerli kaftanlar, bohçalarda saklanmıştır. Japonya’da ise kimono sahiplerinin akrabaları ve torunları bu kimonoları hazine gibi korumuşlardır. Bu sayede, ihtişamlı kaftan ve kimonolar günümüze kadar ulaşmıştır.

Kaftan and kimono are respectively traditional attires of Ottoman Empire and Japan. These clothes are shaped up under the influence of historical processes, geographical conditions and cultures of the both countries.At first, human beings used gold and silver as an ornament to show their status and power among the society. Afterwards these precious metals has been started to use in clothing.Made with gold and silver, kaftan and kimono of 16th century, were generally worn by people of high status, such as empires, warlords and elites. Because of that, it had to have high quality. Colors and motives used in the kaftan and kimono were chosen carefully and placed harmoniously.In Ottoman tradition, after sultan’s death, their precious kaftan garments were being kept in bundles. In Japan, relatives and their grandchildren of the kimono owners took care of the garments as a treasure. Therefore, these magnificent kaftans and kimonos passed down up until today.
Keywords: 16. yüzyıl; 16th century; Altın; Caftan; Costume; Giysi; Gold; Gümüş 16. Century; History; Japan; Japonya; Kaftan; Kimono; Osmanlı İmparatorluğu; Ottoman Empire; Silver; Tarih; Tekstil; Textile; Turkey; Turkiye