Elit sporcularda kassal dayanıklılığın yüzeyel elektromyografi güç dağılımı parametreleri ile değerlendirilmesi - Uzun, Selda (My University, 2008)
1.ÖZET Elit Sporcularda Kassal Dayanıklılığın Yüzeyel Elektromiyografi Güç Dağılımı Parametreleri İle Değerlendirilmesi Spor performansının temel fiziksel değerlendirme ölçütlerinden biri olan kas yorgunluğunun değerlendirilmesinde, Yüzeyel Elektromiyografinin (YEMG) kullanımı artmaktadır. Çalışmamızda YEMG bulgularını değerlendirmek için kaynaklarda oldukça sık kullanılan Ortanca Frekans (OCF), Ortalama Frekans (OMF) ve Karelerin Ortalamasının Karekökü’nün (KOKK) elit güreşçilerin kassal dayanıklılık ve yorgunluk parametrelerini değerlendirmede uygun bir araç olup olmadığını ve sedanter bireylerle elit güreşçilerin yorgunluk profillerinin farklı olup olmadığını belirlemeyi amaçladık. Bu araştırma 19 elit güreşçi ve 19 sedanter birey üzerinde yapıldı. YEMG kayıtları dominant koldaki M. Biceps Brachii kasından dirsek eklemi 90° fleksiyonda iken alındı. Gönüllülere %50 ve %75 Maksimum İstemli Kontraksiyon (MİK) ile yorulana kadar sürdürülen izometrik kontraksiyonlar yaptırıldı. Dayanıklılık süreleri açısından gruplar arsında fark bulunmazken, her iki grupta da sinyal genliğinde artış, spektral parametrelerde düşük frekanslara doğru azalma görülmüştür. Güreşçi ve sedanter bireyler arasında OCF ve OMF’larda anlamlı bir fark bulunmazken (P>0.05), yalnızca %50 MİK’da KOKK eğim artışı güreşçilerde daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Bu durum güreşçilerin antrenman programlarından kazandıkları kas uyumundan kaynaklanabilir. İki grupta, yalnızca %75 MİK düzeyinde KOKK eğim artışı ve dayanıklılık süresi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. MDF ve MNF eğim azalma oranı ve dayanıklılık süresi arasındaki ilişki güreşçilerde her iki kuvvet düzeyinde (%50-%75 MİK) anlamlı iken, sedanterlerde yalnızca %75 MİK’da yüksek bir korelasyon bulunmuştur. Böylece, OMF ve OCF’leri daha hızlı düşen deneklerin dayanıklılık süreleri daha kısadır. Sonuç olarak, YEMG’nin sürdürülen izometrik kas kontraksiyonlarında, kas yorgunluğu ve dayanıklılığını değerlendirmek için kullanılmasının antrenman planlamasında önemli katkılar sağlayabileceğini düşünmekteyiz. Anahtar Sözcükler: Yüzeyel elektromiyografi (YEMG), yorgunluk, dayanıklılık süresi, izometrik, sporcu, güreşçi. 2.

Evaluation of Muscle Endurance of the Elite Athletes by Surface EMG Power Spectrum Parameters Surface Electromyography (SEMG) is increasingly used to monitor muscle fatigue as a basic physical evaluation parameter of sport performance. In this study, we aimed to determine whether the Mean Frequency (MNF), Median Frequency (MDF) and Root Mean Square (RMS) of the SEMG signal frequency spectrum are suited to evaluate muscle endurance and fatigue in elite wrestlers, and whether elite wrestlers have different fatigue profiles compared with sedentary people. This study was conducted on 19 elite wrestles and 19 sedentary men. The SEMG was recorded from the M. Biceps Brachii of the dominant hand at 90° flexion of the elbow joint. The subjects’ sustained isometric contractions at 50% and 75% of Maximal Voluntary Contraction (MVC) till fatigue ensued. While no difference in endurance time was recorded between the groups, an increase in signal amplitude and a shift in spectral parameters to lower frequencies were observed in both groups. No significant differences were found for the spectral parameters MNF and MDF between groups (P>0.05). Only at 50% of MVC the increase in RMS was significantly higher in wrestlers (p<0.05). This finding may be the result of training induced muscle adaptation observed in wrestlers. Besides, a significant correlation was found between increase in RMS and endurance time in both groups only at 75% of MVC. While a significant correlation was found between the rate of decline in MDF (and MNF) and endurance time at both MVC levels (50% and 75% MVC) in wrestlers; highly significant correlation was observed only at 75% of MVC in the sedentary group. Therefore, endurance time is shorter for subjects who display higher rate of decline in MDF and MNF. As the result, SEMG may provide valuable information in the evaluation of muscle fatigue and endurance during sustained isometric contractions, and assist in training periodization. Surface electromyography (SEMG), muscle fatigue, endurance time, isometric, athletes, wrestler.
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Fiziki Durum_Sporcular; Spor