Müzik öğretmeni adaylarının özel yetenek sınavındaki müziksel işitme okuma yazma başarıları ile akademik başarıları arasındaki ilişki - Avşar, Mustafa (My University, 2014)
Bu araştırma, Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı’nda öğrenim gören öğrencilerin MİOY dersindeki dikte-deşifre başarıları ile MÖYS’ndaki dikte-deşifre başarıları arasındaki ilişki ve cinsiyet, sınıf değişkenleri arasındaki farkı ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2013-2014 öğretim yılında M. Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı‘nda öğrenim gören toplam 57 öğrenci oluşturmuştur. Cinsiyet dağılımına göre 18’i erkek, 39’u kız; sınıf dağılımına göre 31’i 2. sınıf öğrencisi, 26’sı 3. sınıf öğrencisidir. Araştırma tarama modelindedir. İstenen bilgilere ait veriler, MÖYS ile MİOY sınavındaki melodik dikte-çok sesli-melodik deşifre dikte kısımlarından alınmıştır. Verilerin çözümlenmesinde ilişkiyi sınamak için Pearson Korelasyon Analizi; farklılığı sınamak için Mann Whitney-U Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin MÖYS çok sesli dikte ve melodik deşifre başarı puanları ile MÖYS çok sesli dikte ve melodik deşifre başarı puanları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki gözlenmiş olup, MÖYS melodik dikte başarı puanları ile MİOY melodik dikte başarı puanları arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı görülmüştür. MİOY melodik dikte-çok sesli dikte-deşifre başarılarında sınıf değişkenine göre 2. sınıfın lehine anlamlı bir farklılık gözlenmiş olup, cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Bulunan bu sonuçlara göre MİOY dersi ve MÖYS’nın uygulanış biçimi üzerinde çalışılması ve öğrenci başarısını etkileyen faktörlerin bulunması gerektiği önerilmiştir.

This study seeks to discover the relation between students’ deciphering dictation performance in musical hearing-reading-writing lesson and their deciphering dictation performance in music aptitude test, and to reveal the differences between gender and variables in class. The study has been conducted with 57 second and third grade students studying in the Department of Music Teaching, Ataturk Faculty of Education, Marmara University. Among the subjects are 18 males and 39 females, and 31 second grade students and 26 third class students. Scanning model has been employed in the study. Data concerning the required information has been gathered from students’ dictate-decipher scores in the musical hearing-reading-writing lesson and music aptitude test. The results obtained have been analysed using Pearson Correlation Analysis and Whitney-U Test. In this study, a significant positive relation has been found between musical hearing-reading-writing lesson polyphonic dictate-decipher success and music aptitude test polyphonic dictate-decipher success; no significant relation has been observed between musical hearing-reading-writing lesson melodic dictate success and music aptitude test melodic dictate success. In musical hearing-reading-writing lesson dictate-decipher success, a significant difference has been found between second class and third class students (in favour of the second class), no significant difference was found between gender. According to these results, it is suggested that the practices of musical hearing-reading-writing lesson and music aptitude test be revised, and that the factors affecting student achievement be explored.
Keywords: Müzik; Öğrenim ve Öğretim