İlkokul Fransızca ders kitaplarındaki eğitsel oyunlar - Özergül, Arzu (My University, 2019)
Yabancı dil eğitimi okullarda çeşitli ders kitaplarıyla yapılmaktadır. Bu kitaplar yabancı dil öğreniminin en önemli kaynaklarıdır. Seçilen ders kitapları yabancı dili çocuklara öğretmede oldukça büyük önem taşımaktadır ayrıca öğretmene ve öğrenciye kılavuz olarak yabancı dilin öğretilmesindeki en önemli materyallerdendir. Yabancı dil öğretiminde, Avrupa Dil Portfolyosuna göre dili öğrenmede dört beceri son derece önem taşımaktadır. Okuma, yazma, konuşma ve dinleme yabancı dil öğreniminde dilin öğretilmesinde oldukça büyük önem taşır. Fransızca dilinin öğretilmesinde de bu dört beceri önemlidir. Çocuklar eğlenerek öğrendiği için, özellikle yabancı dil öğreniminde oyun önemli bir araçtır. Arc en Ciel 3. deki eğitsel oyunların Fransızca kitabındaki eğitsel oyunların dört becerinin hangilerine hitap ettiği incelenmiştir. Betimsel bir çalışma olmasından dolayı doküman incelemesi yapılmıştır ve tarama yöntemi kullanılmıştır. İlkokul düzeyindeki yabancı dil Fransızca ders kitaplarındaki oyunlar çocukların konuşma dinleme, anlama, okuma ve yazma becerilerini geliştirirler. Bu kitabı incelerken, kitaptaki eğitsel oyunların az olduğu, eğitsel oyunların daha çok konuşma becerisine uygun olduğu, belirlenmiştir. Fakat konuşma becerisine uygun olan eğitsel oyunların fazla olması da ilkokul çağındaki yabancı dil öğrenen çocukların dil öğrenmesinde olumlu bir seçim olduğu belirlenmiştir. Öğretmenin en önemli rolü, kitaptaki materyalleri iyi bir planlama ile değişik eğitsel oyunlara çevirebilmesidir. Bu sebepten dolayı Arc en Ciel 3 Öğretmen Kılavuz kitabının yönergeleri doğrultusunda oyunların hangi 4 beceriye yönelik olup olmadığı araştırılmıştır. Bu araştırmada tarama modeli ile çalışma yapılmıştır ve şu sorulara cevap aranmıştır.1.İlkokulda Fransızcanın yabancı dil olarak öğretilmesinde kullanılan Arc en Ciel 3 ders ve çalışma kitabında yer alan eğitsel oyunlar nelerdir?2.Bu kitaplardaki oyunlar yabancı dil öğreniminde dört önemli beceri olan konuşma, yazma, okuma ve dinleme becerilerini öğretmeye katkı sağlıyor mu?Bu çalışmanın eğitim alanındaki öğretmen ve öğretmen adaylarına yardımcı olması istenmektedir.

Foreign language education is carried out in schools with various coursebooks. These books are the most important sources of foreign language learning. The selected textbooks are of great importance in teaching foreign language to children and are also one of the most important materials in teaching foreign language as a guide to teachers and students. In foreign language teaching, according to the European Language Portfolio, four skills are very important in learning the language. Reading, writing, speaking and listening are crucial in teaching a foreign language learning. These four skills are also important in teaching French. Since children learn with fun; games are an important tool, especially in foreign language learning. In this research the convenience of the educational games in Arc en Ciel 3 course book was examined. Since it is a descriptive study, document analysis was performed and scanning method was used. The games in the foreign language French coursebooks at the primary level improve children's listening, understanding, reading and writing skills. When examining this book, we found out that the educational games in the book were low in numbers and that the educational games were more suitable for speaking skills. However, it was determined that the educational games which are suitable for speaking skills are more positive in the language learning of the children who learn foreign language in primary school age. The teacher's most important role is to be able to transfer the materials in the book into different educational games with good planning. For this reason, in accordance with the instructions of the Arc en Ciel 3 Teacher's Guide book, 4 skills were examined. In this research, a survey model was used and the answers to these questions were sought.1.What are the educational games in the Arc en Ciel 3 course and workbook used to teach French as a foreign language in primary school?2.Do the games in these books contribute to teaching the four important skills of speaking, writing, reading and listening in foreign language learning?This study is intended to help teachers and prospective teachers in the field of education
Educational games in the primary school French coursebooks
Keywords: dinleme; Education; educational play; Eğitim; eğitsel oyun; foreign language; Fransızca; Fransızca ders kitabı; French; French textbook; konuşma; listening; okuma; oyun; Öğrenim ve öğretim; play; reading; speaking; Study and teaching; writing; yabancı dil; yazma