Artmış overjet ile karakterize iskeletsel Sınıf II maloklüzyonun Twin blok apareyi ile erken tedavisi - ÖNEM ÖZBİLEN, ELVAN (My University, 2022)
Amaç: Aktif büyüme dönemindeki çocuk hastalarda Sınıf II maloklüzyon ve artmış overjetin en etkili tedavi seçeneklerinden bir tanesi twin blok apareyidir. Bu vaka raporunda twin blok apareyi ile overjetin azaltılması ve alt çenenin fonksiyonel olarak tedavi edilmesi amaçlanmıştır.Birey ve Yöntem: 12 yaşındaki kadın hasta kliniğimize yetersiz gülüş estetiği şikayeti ile başvurmuştur. Hastanın klinik muayenesinde geç karışık dişlenme evresinde olup, dental Sınıf II maloklüzyon, artmış overjet, maksiller darlık,karanlık bukkal koridorlar, artmış spee eğrisi ve konveks profil; radyolojik muayenesinde ise iskeletsel Sınıf II maloklüzyon, azalmış yüz yüksekliği ve artmış kesici eğimlerine sahip olduğu gözlenmiştir. Hastanın yaşı ve bulguları göz önünde bulundurulunca bir fonksiyonel çene ortopedisi yöntemi olan twin blok apareyi uygun görülmüştür. Twin blok apareyi üst çenede ekspansiyon vidası ve palatinal konumda olan 21 numaralı dişe z zemberek eklenecek şekilde tasarlanmıştır. Teslim seansında hasta ve velisine apareyin günde en az 16 saat kullanılması gerektiği anlatılmıştır. Hasta 6 haftalık kontrollerle takip edilmiş ve maksiller birinci molar dişlerin palatinal tüberküllerinin transvers olarak mandibular birinci molar dişlerin bukkal tüberkülleri hizasına gelmesine kadar genişletme yapılmıştır. Apareyin mandibular molar ve premolar dişlerin oklüzal yüzeylerine temas eden kısımları gerekli görülen seanslarda erüpsiyon amacıyla aşındırılmıştır. Tedavi 15. ayda sonlandırılmıştır. Tedavi başı ve sonunda alınan ağız içi taramalar ve lateral sefalometrik radyografiler çakıştırılarak karşılaştırılmıştır.Bulgular: Hastanın 15 aylık twin blok tedavisi sonrası bilateral molar ilişkisi Sınıf II’den Sınıf I’e; bilateral kanin ilişkileri ise baş başa ilişkiye getirilmiştir. Yapılan yavaş ekspansiyon ile interkanin ve intermolar mesafe yaklaşık 4 mm artmıştır. Bu sayede maksiller darlık ve karanlık bukkal koridorlar giderilmiştir. Artmış overjet ve spee eğrisi azaltılmış; profili kabul edilebilir seviyeye getirilmiştir.Sonuç: Doğru büyüme döneminde ve etkin bir şekilde kullanılırsa twin blok apareyi Sınıf II maloklüzyonun hem transvers hem de sagital düzeltiminde iyi bir seçenektir.Anahtar Kelimeler: Maksiller darlık, Overjet, Twin blok

Objective: Twin block appliance is one of the most effectivetreatment methods for children with Class II malocclusion andincreased overjet in active growth period. In the present casereport, the objective was to reduce overjet and treat mandiblewith functional jaw orthopedics using twin block appliance.Subject and Method: Twelve-year-old female patient wasreferred to our clinic with the chief complaint of her smile. Inthe clinical examination, she was observed to be in late mixeddentition with dental Class II malocclusion, increased overjet,maxillary constriction, dark buccal corridors, increased curveof spee, and convex profile. Radiographically, she had skeletalClass II malocclusion, low angle vertical growth pattern,and increased incisor inclinations. Considering her age andoral manifestations, functional jaw orthopedics with twinblock appliance was indicated for the treatment. Maxillaryappliance was designed to comprise an expansion screw anda z-spring for the palatally positioned #21. During deliveryappointment the patient and her family were instructed forat least 16 hours/day wear time. The patient was followedupevery 6 weeks. The expansion was stopped when themaxillary molars’ palatal cusps were aligned with mandibularmolars’ buccal cusps, transversely. Treatment duration was15 months. The superimpositions of the initial and final scansand lateral cephalograms were compared.Results: After completion of twin block therapy, patient hadbilateral Class I molar relationship and cusp to cusp ClassII canine relationship. Intercanine and intermolar widths wereincreased approximately 4mm each side with the help of slowmaxillary expansion. This helped the elimination of maxillaryconstriction and dark buccal corridors. Increased overjetand curve of spee were reduced; profile was improved to anacceptable level.Conclusion: Twin block is a good treatment option for ClassII malocclusion both transversely and sagittally if it is usedeffectively and at the right growth period.Keywords: Maxillary constriction, Overjet, Twin Block
Keywords: Diş Hekimliği; Sağlık Bilimleri; Dentistry; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; DİŞ HEKİMLİĞİ, ORAL CERRAHİ VE TIP; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; DENTISTRY, ORAL SURGERY & MEDICINE; Periodontoloji; Ortodonti; Ağız Cerrahisi; Diş Hijyeni; Dişçilik Hizmetleri; Diş Hekimliği (çeşitli); Periodontics; Orthodontics; Oral Surgery; Dental Hygiene; Dental Assisting; Dentistry (miscellaneous); General Dentistry