Parkinson modeli oluşturulmuş sıçanlarda büyüme hormonu uygulamasının motor bulgular ve nöronal hasar üzerine etkilerinin incelenmesi - Kirazlı, Özlem (My University, 2022)
Amaç: Parkinson Hastalığı (PH), sık görülen nörodejeneratif hastalıklardan biridir. Tedavisinde nörogenezin indüklenmesi ve nörodejenerasyonun geriye döndürülmesinde endojen sistemlerin modüle edilmesi yönünde yaklaşımlar önem kazanmaktadır. Bu çalışma ile amacımız 6-OHDA ile Parkinson modeli oluşturulmuş sıçanlarda büyüme hormonu (BH) uygulamasının motor fonksiyonlara ve dendrit morfolojisine olan etkilerini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: BH uygulamasının PH’ye olan etkisini gözlemleyebilmek için; sağlıklı ve serum fizyolojik (SF) uygulanan (n=6), Parkinson modeli oluşturulup SF uygulanan (n=6), Parkinson modeli oluşturulup, sırasıyla; 21 gün (n=6), 30 gün (n=6), 60 gün (n=6) ve 90 gün (n=6) olmak üzere BH uygulanan gruplar planlanmıştır. Hayvanlara SF ve grubuna bağlı olarak 21 gün, 30 gün, 60 gün ve 90 gün süresince BH, her gün subkutan olarak enjekte edilmiştir. Parkinson gruplarına rotasyon ve adımlama testleri uygulanmıştır. Tirozin hidroksilaz (TH) ve Golgi boyama uygulanmıştır. Kesitler ışık mikroskobu altında ve Neurolucida 360 kullanılarak dendritik ölçümler yapılmıştır. Bulgular Graph-pad prism erlendirilmiştir. Bulgular: Rotasyon testi sonucunda SF grubu ile 60 gün arasında (p<0,05) ve SF grubu ile 90 gün arasında istatistiksel olarak (p<0,01) olacak şekilde anlamlı fark bulunmuştur. TH immünoreaktivitesi değerlendirildiğinde BH uygulanan gruplarda kontrol grubuna göre farklılık gözlenmemiştir. Yalnızca 21. gün’e ait, rotasyon sayısı düşük olan hayvanlarda lezyon tarafında az miktarda boyanma gözlenmiştir. Dendrit yoğunluğu açısından Parkinson modeli yapılıp SF uygulanan grup ile karşılaştırıldığında 60. gün (p<0.01) ve 90. gün (p<0.0001)’ler de dendritik çıkıntı yoğunluğu anlamlı derecede artmıştır. Sonuçlar: BH uygulamasının motor fonksiyon testleri üzerinde olumlu etki gösterdiği, bu durumun TH boyamasına yansımadığı görülmüştür. BH uygulamasının toplam çıkıntı yoğunluğunu, tüm gruplarda mantar ve ince tip dendritik yoğunluğunu arttırdığı gözlemlenmiştir. Uzun dönem büyüme hormonu uygulaması ile dendrtik yoğunluğun artması BH’nin hasar tamir süreçlerinde rol oynadığı tezini kuvvetlendirmektedir. Anahtar Sözcükler: Parkinson, Büyüme Hormonu, Dendritik çıkıntı, Dopamin

Aim: Parkinson's Disease (PD) is one of the most common neurodegenerative diseases. In its treatment, approaches to modulating endogenous systems have gained importance in inducing neurogenesis and reversing neurodegeneration. Our aim with this study is to reveal the effects of growth hormone (GH) administration on motor functions and dendrite morphology in rats with 6-OHDA and Parkinson's model. Materials and Methods: In order to observe the effect of GH treatment on PD groups were planned for healthy and saline (SF) applied (n=6), Parkinson and SF applied (n=6), Parkinson and GH applied along 21 days (n=6), 30 days (n=6), 60 days (n=6) and 90 days (n=6). Animals were injected subcutaneously with SF and GH daily for 21 days, 30 days, 60 days and 90 days, depending on the group. The rotation and stepping tests were applied to Parkinson's groups. Tyrosine hydroxylase (TH) and Golgi staining were applied. Sections were measured under the light microscope and dendritic measurements were made using the Neurolucida 360 program. The findings were evaluated with the Graph-pad prism program. Results: As a result of the rotation test, statistical significance was found between the SF group and 60 days (p<0.05) and between the SF group and 90 days (p<0.01). When TH immunoreactivity was evaluated, no difference staining was observed in the GH treated groups compared to the control group. A small amount of staining was observed on the lesion side only in animals with a low rotation number from day 21. In terms of dendrite density, dendritic protrusion density increased significantly on day 60 (p<0.01) and day 90 (p<0.0001) when compared with the Parkinson model and the group in which SF was applied. Discussion: It was observed that GH treatment had a positive effect on motor function tests, but it was not seen in TH staining. It was observed that GH treatment increased the dendritic spine density, mushroom and thin type in all groups. The increase in dendrtic density with long-term growth hormone treatment strengthens the thesis that GH plays a role in damage repair processes. Key Words: Parkinson’s disease, Growth Hormone, Dendritic spine, Dopamine.
Keywords: Anatomi; Anatomy; Büyüme hormonu; Dendrite Parkinson Disease; Dendritic spine; Growth Hormone; Health; Parkinson; Parkinson disease; Parkinson hastalığı; Sağlık