IS THE SPATIAL CONSERVATION OF A HISTORICAL NEIGHBOURHOOD ALONE, ABLE TO MAKE IT SUSTAINABLE? - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Hızlı ve plansız kentleşmenin en önemli kaotik problemlerinden olan; çarpık kentleşme ve ekolojik bozulma, özellikle gelişmekte olan ülkelerin gündeminde olağanüstü bir olgu olarak yer almaktadır. Bu süreç tarihi dokuların üzerindeki baskıyı son otuz ya da kırk yılda daha bir arttırmış ve şehirleri sürdürülebilirlik kavramı ile tanıştırmıştır. Böylece; gerek fiziki mekânın gerekse bu mekânda yaşayacak toplumların sosyal-ekonomik sürdürülebilirliklerin eşgüdüm halinde sağlanması son derece önemli bir konu haline gelmiştir. Bu makale Gaziantep şehrinin tarihi dokusunda yer alan ve bir dönem gerek Ermeni gerekse Yahudi toplumlarına da ev sahipliği ya da komşuluk yapan Bey Mahallesinde, gerçekleştirilen bir araştırmanın sonuçlarına dayanılarak hazırlanmıştır. Makalenin en önemli amacı; tarihi dokuların fiziki mekân sürdürülebilirliği ile sosyal yapısının sürdürülebilirliği arasındaki güçlü ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırma kapsamında mahallede gerçekleştirilen anket ve mülakatlardan elde edilen veriler ile belediye tarafından uygulanan sokak sağlıklaştırma projesi, sürdürülebilirliğin temel faktörleri göz önünde tutularak analitik bir süreçten geçirilerek yorumlanmıştır.

Rapid and unplanned urbanisation and its chaotic problems such as urban sprawl and ecological degradations have been phenomenal particularly in the agenda of developing countries. This process accentuated the pressure over the last three or so decades on heritage zones, hence cities were introduced to the term sustainability . The importance of both spatial and social-economic sustainability in coordination has increased extremely. This paper was prepared based on the research performed on the Bey neighbourhood, a historic neighbourhood in the city centre of Gaziantep which also once harboured Armenian and Jewish communities. The overarching objective is to put forward the strong relationship between spatial and social sustainability in historical spaces.The data obtained through the surveys and interviews and the street renewal project implemented by the municipality were analysed taking into account the basic principles of sustainability.
TARİHİ BİR MAHALLENİN SADECE MEKANSAL OLARAK KORUNMASI ONU SÜRDÜRÜLEBİLİR KILAR MI?