Yönetim karar destek sistemleri ve perakendecilik sektöründe veri ambarı uygulamaları - Aytekin, Gökhan (My University, 2000)
Bu çalışmada Türkiye'de faaliyet gösteren perakendeciler arasında veri ambarı (data warehouse) kullanımı konusunda bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada, ulusal zincir şeklinde yapılanmış ve yabancı sermayeli (veya ortaklığı) perakendeciler hedeflenmiştir. Bu kriterlere uyan 33 işletmenin 30'undan yanıt alınmıştır. Sonuçlar Türkiye'de faaliyette olan perakendecilerin veri ambarcılığına olan ilgisinin yüksek olduğunu göstermektedir. Soru formunu yanıtlayan 30 işletmenin 9'unda (yüzde 30'unda) halen kurulu bir veri ambarı bulunmaktadır veya kurulmaktadır. 16 işletme ise (yüzde 53) bir veri ambarı kurmayı planlamakta veya düşünmektedir. Veri ambarcılığı işletmelerin ellerindeki veriyi kıymetlendirerek, enformasyona dayalı bir yönetim sistemi geliştirmelerine yardımcı olacak altyapıyı sağlamaktadır. Hızla artan rekabet, internet gibi yeni dağıtım kanallarının yaygınlaşması ve pazar savaşları işletme yöneticilerini hızlı karar almaya zorlamaktadır. Veri ambarı, işletmede dağınık biçimde bulunan verinin bir araya getirilip ayıklanması, temizlenmesi, depolanmasıyla yöneticilerin karar verirken kullanacakları enformasyon gereksinimini karşılayacak bir yapıdır. İşletmeler yönetim biçimlerini enformasyona dayalı bir yönetim kültürü oluşturacak şekilde değiştirmeye çalışmaktadır. Organizasyon yapıları yataylaştıkça orta düzey yöneticilere olan gereksinim de azalmaktadır. Veri ambarı bu değişimin enformasyonel altyapısını oluşturacak bileşen olarak görülebilmektedir. Anahtar Sözcükler: Yönetim Bilişim Sistemleri Karar Destek Sistemleri Veri Ambarı Perakendecilik Mağazacılık

In this study a survey is conducted among nationally operating domestic and foreign retail chains in Turkey, to discover the status of data warehousing in retail industry. 30 companies among 33 who match these criteria replied the questionnaire. Survey results showed that there is a strong interest in data warehousing among Turkish retailers. 9 out of 30 respondents (30%) said that they have a data warehouse already installed. 16 respondents said that they have a plan or intention to undertake a data warehousing project in the near future. Data warehousing provides the companies the infrastructure to build an information led culture by using the information they have. In retail, competition is rising; alternative distribution channels like Internet and TV catalog are emerging and market share wars forces managers to make decisions faster. Data warehouse brings the scattered information of the enterprise into one system, by extracting, cleaning and storing the data into one system. Therefore data warehouse is a system which can effectively provide the information managers need for decision making. Today companies are changing their management style towards an information led culture. Organizations get more flat, eliminating most of the middle management positions. Data warehousing can be seen as the infrastructural component of such a change.
Keywords: KARAR DESTEK SİSTEMLERİ; Perakende Ticaret; YÖNETİM_KARAR VERME