Türkiye'de yerli televizyon dizileri: film enflasyonundan dizi enflasyonuna - Sevim, Seçkin (My University, 2016)
Yeşilçam Sineması’nın asıl tabanını oluşturan aile seyircisini televizyona kaptırdığı 1970’lerde, Aşk-ı Memnu (1975) gibi bugün hâlâ klasik olarak kabul edilen diziler çekilir. 1980’lerdeki TRT tekeli döneminde Bizimkiler (1989-2002) ve Perihan Abla (1986-1988) gibi efsane yapımlar gerçekleştirilir. 1990’lara gelindiğinde fiilen ortadan kalkan Yeşilçam’ın yerini yerli televizyon dizileri alır. 2000’lerde ise yerli diziler neredeyse tüm dünyaya satılan çok önemli bir ihraç metaına dönüşür. Bugün yerli dizi sektöründe 1960’lı yılların Yeşilçam piyasasındaki film enflasyonuna benzer bir dizi enflasyonu yaşanmaktadır. Tıpkı o dönemde olduğu gibi yapım sayısı ve sektörün ekonomik büyüklüğü, gücünün bir göstergesi olarak lanse edilmektedir. Ancak rakamların cazibesinin birtakım gerçekleri gizlediği görülmektedir. Mevcut koşullar değişmediği takdirde yerli dizi sektörünün Yeşilçam Sineması ile aynı kaderi paylaşacağını öne sürmek bir kehanet olmayacaktır. Bu çalışma, 1970’lerden günümüze kadar geçen süreçte yerli televizyon dizilerinin geçirdiği aşamaları ortaya koymayı ve sektörün geldiği noktayı tartışmayı amaçlamaktadır.
Keywords: Film enflasyonu, dizi enflasyonu, yerli televizyon dizileri