Otantik öğrenme yaklaşımına dayalı araştırma ve sorgulama temelli etkinliklerin 5. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına ve yaratıcı problem çözme özelliklerine etkisinin incelenmesi - Nas, Cansu (My University, 2020)
Bu araştırmada, otantik öğrenme yaklaşımına dayalı araştırma ve sorgulama temelli etkinliklerin 5. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına etkisinin, yaratıcı problem çözme özelliklerine etkisinin, öğrencilerin uygulama ile ilgili görüşlerinin ve bu çalışma içerisinde uygulanan otantik değerlendirme sürecinin incelenmesi amaçlanmıştır. Otantik öğrenme; gerçek dünya problemlerine çözüm yolları bulmayı amaçlayarak öğrenmeyi gerçekleştiren, disiplinlerarası, işbirliğine dayanan, üst düzey düşünme becerileri gerektiren otantik görev, etkinlik ve değerlendirmelere sahip bir öğrenme yöntemidir. Karma araştırma yöntemlerinden iç içe gömülü desen esas alınarak yapılan bu araştırmanın çalışma grubunu, 2018 - 2019 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili, Üsküdar ilçesinde bir özel okulda öğrenim gören 7’si kız, 14’ü erkek olmak üzere toplamda 21 adet 5. sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmacı tarafından uygulama öncesinde ve sonrasında öğrencilere “Işığın Yayılması” ünitesi akademik başarı testi ve yaratıcı problem çözme özellikleri envanteri ön test olarak – son test olarak uygulanmış olup, 5 öğrenci ile uygulama sonrasında yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca, uygulama süresince öğrencilerin yapmış olduğu otantik etkinliklerin toplandığı öğrenci ürün dosyalarındaki etkinlik kâğıtları, öz ve akran değerlendirme formları ve otantik etkinlikler sonucunda yaptıkları ürünler de veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler bir istatistik kullanılarak analiz edilmiştir. “Işığın Yayılması” ünitesi akademik başarı testinin analizinde parametrik olmayan testlerden “Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi”, yaratıcı problem çözme özellikleri envanterinin analizinde parametrik testlerden “Bağımlı (İlişkili) Gruplar t Testi”, öz ve akran değerlendirme formlarının analizinde “Pearson Moment Çarpım Korelasyon Katsayıları” ve “Spearman Sıra Farkları Korelasyon Katsayıları”, yarı yapılandırılmış görüşme formunun ve öğrenci ürün dosyalarında yer alan etkinlik kâğıtlarının değerlendirmelerinde ise içerik analizi yönteminden yararlanılmıştır. Otantik görevlerin sonunda oluşturulan ürünlerin tasarımı değerlendirilirken araştırmacı tarafından oluşturulan “Otantik Görev Ürün Değerlendirme Rubriği” kullanılmıştır. Uygulama süresince oluşturulan tüm ürünlerin sergilenmesi ve sunulması için çalışma planının son haftası “Otantik Fest” adı altında bir çalışma tasarlanmıştır. Otantik Fest’de öğrencilerin sunumları sırasında araştırmacı tarafından tasarlanan “Otantik Görev Sunum Değerlendirme Rubriği” ile öğrencilerin sunumları değerlendirilip analiz edilmiştir. Yapılan değerlendirmeler doğrultusunda bu araştırmanın öğrencilerin akademik başarılarını ve yaratıcı problem çözme becerilerini olumlu yönde etkilemekte olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin kendilerine vermiş oldukları öz değerlendirme puanları ile akran değerlendirmede almış oldukları ortalama puanları arasında bir ilişki olup olmadığı incelendiğinde; “Periskop Tasarımı”, “Lunapark Problemi” ve “Spot Lamba Problemi” otantik görevlerinde istatiksel açıdan anlamlı bir farklılık yoktur sonucuna ulaşılırken, “Gölge Oyunu Tasarlama” etkinliğinde istatiksel açıdan anlamlı ve güçlü bir ilişki bulunmuştur. Etkinlik kâğıtları ve öğrencilerin bu uygulamaya yönelik görüşleri incelendiğinde, otantik öğrenme sürecinin öğrencilere etkisinin olumlu olduğu sonucuna varılmıştır. Otantik öğrenme yaklaşımına dayalı yeni araştırmalar için araştırmacılara öneriler getirilmiştir.

In this study, it is aimed to investigate the effects of research and inquiry based activities based on authentic learning approach, on the academic achievement of fifth grade students, the effects on creative problem solving properties of the students and the student’s views about the application and the authentic evaluation process. Authentic learning is a learning method with interdisciplinary and cooperative authentic tasks, activities and evaluations those requiring high level thinking skills. It makes learning possible with the aim of finding solutions to real world problems. The research is based on the embedded design within the mixed research methods. The research group consists of 21 fifth grade students; seven of them are girls and fourteen of them are boys; from a private middle school in Istanbul. The application was conducted in the 2018–2019 academic year. The academic achievement test of “Propagation of Light” unit and the creative problem solving properties inventory was applied before and after the application as a pre-test and post-test. At the end of the application the semi-structured interviews were conducted with five students. In addition to the all data above, the portfolio of the students which icludes the activity papers, self and peer evaluation forms and the products of authentic activities are used as data.The data of the study were analyzed with a statistical program. The Wilcoxon Signed Rank Test from non-parametric tests was used for the “Propagation of Light” unit’s academic achievement test. The Dependent (Associated) Groups t Test from parametric tests, was used for the analysis of the creative problem solving properties inventory. “Pearson’s Moments Multiplication Correlation Coefficient” and “Spearman's Rank Correlation Coefficient” were used for the analysis of the self and peer assessment forms. For the evaluation of the semi-structured interview forms and the activity papers in the student’s portfolios, content analysis method was used. The Authentic Task Product Rubric created by the researcher was used for the evaluation of the products created by them at the end of the authentic tasks. In the last week of the work plan an exhibition of Authentic Fest organized and the students presented all the products. The Authentic Task Presentation Rubric created by the researcher was used for the evaluation of the presentations of the students. According to the findings of this research; the research and inquiry based activities based on authentic learning, affect students' academic success and creative problem solving skills positively. When it is examined whether there is a relationship between the self-assessment scores and the peer assessment scores of the students; no statistically significant difference is found for the authentic tasks of Periscope Design, Amusement Park Problem and Spot Lamp Problem. For the same evaluation of the Shadow Play Design activity a statistically significant and strong relationship was found. When the activity papers and students' views about the application are examined, it is concluded that the opinions of the students about the authentic learning process are positive. Suggestions are made for the new researchers about authentic learning.
Keywords: Academic Success; Akademik Başarı; Araştırma ve Sorgulamaya Dayalı Öğrenme; Authentic Evaluation; Authentic Learning; Creative Problem Solving Properties; Fen; Fen Eğitimi; Işığın Yayılması Science Education; Matematik; Mathematics; Otantik Değerlendirme; Otantik Öğrenme; Öğrenim ve öğretim; Propagation of Light; Research and Inquiry Based Learning; Science; Study and teaching; Yaratıcı Problem Çözme Özellikleri