Gebelikte maternal kilo alımı ile bebeklerin postnatal büyümesi arasındaki ilişki - BARIŞ, HATİCE EZGİ; US, MAHMUT CANER; BORAN, PERRAN (My University, 2023)
Giriş: Bebeklik döneminde hızlı tartı alımı çocukluk çağındaki fazla kilo ve obezite riskini artırmaktadır. Bunun yanında, gebelik dönemindeki annenin kilo alım hızı, çocukluk çağındaki obezite riski ile ilişkili bulunmuştur. Ülkemizde, gebelikte maternal kilo alımı ve infant dönemindeki tartı alımı arasındaki ilişki ve bununun çocukluk çağındaki obeziteye etkileri ile ilgili yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada, gebelikte maternal kilo alımı ve infant dönemindeki tartı alımı arasında ilişkinin incelenmesi hedeflenmiştir. Materyal ve Metot: Çocuk sağlığı izlem polikliniğimizden takipli 2018-2023 yılları arasında doğmuş çocukların dosyaları geriye yönelik incelendi. Çocukların sosyodemografik özellikleri, boy kilo ölçümleri, annelerin boy ve kilo bilgileri dosyalardan elde edildi. Anonimleştirilen verilerin analizinde, korelasyon analizi kullanıldı. Veriler ortanca, çeyreklerarası aralık (ÇAA) ve % olarak ifade edildi. Bulgular: 433 çocuğun dosyası (%46.7 kız) retrospektif incelendi. Ortanca doğum haftası 39 (38-40) olup normal doğum oranı %53.4’tü. Annelerin %59.4’ü lise ve üzeri eğitim düzeyindeydi. Annelerin gebelik öncesi ortanca vücut kitle indeksi (VKİ), 24.1 (20.9-27.8), doğumdan hemen önceki VKİ ise 28.6 (26.0-32.1) bulundu. Doğum öncesi VKİ’ye göre, ortanca VKİ artış oranı %19.1’di (%12.7-26.3). Gebelik öncesi kilosu daha düşük annelerin, VKİ artış oranı daha fazla idi (p<0.05, r:-0.62). Annenin gebelikte aldığı toplam kilo miktarı ve gebelikte VKİ artış oranı, çocukların ilk bir yaşta aldığı kilo ve doğum kilolarına göre büyüme oranları ile anlamlı korelasyon göstermedi. Benzer şekilde VKİ’nde doğum öncesinde, gebelik öncesine göre %20 ’den daha fazla artış olan annelerin, gebelik esnasında kilo alımları ile bebeklerin ilk bir yaştaki kilo alım miktarı anlamlı korelasyon gözlenmedi. Sonuç: İlk bir yaştaki büyüme hızı, genetik, hormonal ve çevresel faktörlerden etkilendiği bilinmekle birlikte annenin, maternal kilo alımının infant dönemindeki büyüme hızına direkt etkisi çalışma sonuçlarımızda gösterilememiştir. Bununla birlikte beslenme biçimi ve genetik gibi diğer faktörlerin de etkisinin incelendiği çalışmalarla maternal kilo alımının bebeklerin hem ilk bir yaştaki büyümesine hem de çocukluk çağı obezitesine etkisinin incelendiği araştırmalar faydalı olabilir
Keywords: Maternal Kilo Alımı; Büyüme ve Gelişme