Türk basınında Suriyeli mültecilere yönelik söylemlerin oryantalizm bağlamında incelenmesi : Yeni Şafak, Hürriyet, Birgün, Sözcü gazeteleri örnekleri (2014-2021) - Keleş, Şehri (My University, 2022)
Suriye iç savaşı sonrasında insanlar ülkelerinden ayrılmak zorunda kalarak başka ülkelere göç etmeye başlamışlardır. Türkiye, Suriye’nin sınır komşusu olması nedeniyle bu göçten en fazla etkilenen ülkelerden biri olmuştur. Bu çalışma, Suriye’den Türkiye’ye yapılan göçlerin 01.01.2014 ve 31.12.2021 tarihlerini konu alan gazete haberlerini oryantalizm bağlamında incelemeye yöneliktir. Gazete haberleri incelenirken Türk basınında Suriyeli mülteci olgusunun oryantalist bakış açısıyla açıklanması hedeflenmiştir. Bu amaçla öncelikle göç mülteci sığınmacı kavramları ele alınarak Suriyeli mülteci kavramının ortaya çıkışına değinilmiştir. Kavramlar, farklı boyutlarıyla ele alındıktan sonra Oryantalizm kavramı açıklanarak yerel basında oryantalizm ve self oryantalizm kavramından bahsedilmiştir. Araştırmada farklı tirajlara ve yayın politikalarına sahip Hürriyet, Yeni Şafak, Sözcü, Birgün gazetelerinde Suriyeli mülteci haberleri bahsedilen tarihler arasında incelenmiştir. Araştırmayla ilgili haberlere ulaşmak için “Suriyeli Mülteci”, “Suriyeli” kavramları gazetelerin çevrimiçi arama motorunda taratılmıştır. Haberler incelenirken Teun Van Dijk’ın Eleştirel Söylem Analiz Yöntemi kullanılmıştır. Son olarak analiz edilen haberlerin oryantalist bakış açısıyla bağlantısı ortaya konmuştur.

People had to leave the country and migrate to other countries right after the Syrian civil war. Turkey has been one of the countries most affected by this migration as it is a border neighbor of Syria. This study aims to analyze the newspapers about the migrations from Syria to Turkey on the date from 01.01.2014 to 31.12.2021 in the context of orientalism. While examining news, the aim is to explain the Syrian refugee phenomenon in the Turkish press from an orientalist perspective. At first, the concepts of migration, refugee, asylum seeker, and the emergence of the concept of Syrian refugee are mentioned. The concepts are discussed from a different perspective. Orientalism is explained, then orientalism and self-orientalism are mentioned in the local press. In the research, the news of Syrian refugees in the newspapers Hürriyet, Yeni Şafak, Sözcü, and Birgün, which have different circulations and publication policies, were examined between the dates mentioned. The concepts of Syrian Refugee and Syrian were searched in the online search engine of the newspapers. While analyzing the news, Teun Van Dijk's Critical Discourse Analysis method was used. Finally, the connection of the analyzed news with the orientalist perspective has been revealed.
Keywords: Basın; Göç; medya Immıgration; Middle East; mülteci; Mülteciler; orientalism; Orta Doğu; oryantalizm; Press; refugee; Refugees; self-orientalism-Syrian; self-oryantalizm; Sociology; Sosyoloji; Suriye; Suriyeli mülteci; Syria; Turkey; Türkiye