Futbol oyuncularının yüksek şiddetli aralıklı koşularla küçük alan oyunlarında karşılaştığı iç ve dış yükler yönünden değerlendirilmesi - Gülez, Ozan (My University, 2019)
AmaçBu çalışmanın amacı; yüksek şiddetli aralıklı koşularla (YŞAK) küçük alan oyunlarının(KAO) iç ve dış yükler yönünden benzerlik ve farklılıklarının değerlendirilmesidir.Gereç ve YöntemÇalışmamıza, 13 futbolcu (yaş: 19,07±0.64; boy: 177,7±6,9; vücut ağırlığı: 71,44±8,02) katılmıştır. Denek grubunun tamamı en az 5 yıllık lisansı olan oyunculardan oluşturulmuştur. Çalışma grubu üzerinde öncelikle Yo-Yo Aralıklı Toparlanma Seviye 1 Testi (Yo-Yo ARTS1) testi uygulanarak maksimum kalp atım sayısı (MKAS) ve Vo2maks Koşu hızı değerleri belirlenmiştir. Testin ardından denekler 6 haftada 6 antrenmana katılmışlardır. Sporcuların iç yük değerleri olarak farklı aralıklarda kalp atım sayısı (KAS) ve algılanan zorluk derecesi (AZD) değerleri, dış yük değerleri olarak da farklı hızlarda kat edilen mesafe değerleri ölçümleri alınmıştır.Bulgular ve SonuçlarKAO, YŞAK’a göre ort.KAS değerleri ve MKAS %90-100 arasında geçirilen süre açısından daha yüksek yanıtlar oluşturmakta ve anlamlı farklılık göstermektedir (p:0,01<0,05). YŞAK ise KAO’ya göre MKAS %70-89,99 arasında geçirilen süre, AZD ve 16-20 KM/ S arasında kat edilen mesafe açısından daha yüksek yanıtlar oluşturmakta ve istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir(p:0,01<0,05). Sonuç olarak; KAO ve YŞAK birbirine karşı farklı avantaj ve dezavantajlar barındırmaktadır. İki çalışma birbirinin alternatifi olarak değerlendirilemez fakat entegre olarak uygulanması durumunda antrenman verimliliğini arttırabilir.

GoalThe aim of this study; The aim of this study is to evaluate the similarities and differences of internal and external loads of small sided games (SSG) with high intensity intermittent runnings (HİİR).Materials and MethodsThirteen soccer players (age: 19.07 ± 0.64; height: 177.7 ± 6.9; body weight: 71.44 ± 8.02) participated in the study. The entire group was composed of players with at least 5 years of license. Firstly, Yo-Yo İntermittent Level 1 (IRTL) 1 test was applied on the study group to determine Maximum heart rate (MHR) and Vo2max running speed values. Following the test, subjects participated in 6 training sessions in 6 weeks. Measurements were taken as the internal load values of the athletes, heart rate (HR) and rating of perceived exertion(RPE) values at different intervals and distance values traveled at different speeds as external load values.Findings and ResultsIn comparison with HİİR, SSG produces higher responses in terms of mean Mean HR values and MHR between 90-100% and shows significant differences (p: 0.01<0.05). On the other hand, HİİR produces higher responses in terms of time spent between 70-89.99%, distance between AZD and 16-20 KM / S compared to and shows a statistically significant difference (p:0.01 <0.05). As a result; SSG and HİİR have different advantages and disadvantages against each other. The two studies cannot be considered as alternatives, but if integrated, they can improve training efficiency.
Keywords: aralıklı koşular; dış yük Small sided games; external load; Football players; futbol; Futbolcular; iç yük; intermittent running; internal load; Küçük alan oyunları; soccer