Kurumsal sosyal sorumluluk ve çalışanların örgüte bağlılığı arasındaki ilişki ve bir araştırma - Kaçın, Aysun (My University, 2019)
Günümüzde işletmelerin faaliyetlerinde kurumsal sosyal sorumluluk ön plana çıkarılmaya başlanmıştır. Kuruluşlar artık sadece ekonomik olarak birer varlık değil, aynı zamanda sosyal birer kuruluş olarak da değerlendirilmektedir. İşletmenin başarısı, sadece kazancı maksimize etmekle değil, bu kazancı toplumsal hedeflere yöneltip, toplumun değer ölçülerine uygun politikalar belirleyerek faaliyetlerini sürdürmesiyle artan oranda bağlantılı hale gelmiştir.Bu çalışmada, işletmelerin kurumsal sosyal sorumlulukları ekonomik, yasal, ahlaki ve gönüllü sorumluluklar olmak üzere dört boyutlu yaklaşım ile ele alınmış ve çalışanların söz konusu kurumsal sosyal sorumluluk algılamalarının örgütsel bağlılıkları ile ilişkisi araştırılmıştır. Araştırma T. Garanti Bankası Gönüllü Yoncalar faaliyetlerinde yer alan çalışanlar üzerinde gerçekleştirilmiştir.Araştırma sonuçları, çalışanların kurumlarının ekonomik, yasal, ahlaki ve gönüllü sorumlulukları ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkinin pozitif olarak algılandığını göstermektedir.

Nowadays, corporatesocialresponsibility is startedto be emphasized in theactivities of institutions. Establishmentsarenolongerassessed not only as an economicasset, but also as a socialestablishments.Thesuccess of thebusiness has becomeincreasinglylinked not onlybymaximizingearnings, but bydirectingthisbenefittosocialgoalsandbysustainingitsactivitiesbysettingpoliciesappropriatetothevalue of society.Inthisstudy,thecorporatesocialresponsibilities of theinstitutionsweredealtwithfour-dimensionalapproach, namelyeconomic, legal, moral andvoluntaryresponsibilities, andtherelationship of employees' corporatesocialresponsibilityperceptionswithorganizationalcommitmentwasinvestigated. Thestudywasconducted on theemployeeswhoparticipated in theactivities of T. Garanti Bank VoluntaryClovers.Theresults of thestudyshowthattherelationshipbetweentheeconomic, legal, moral andvoluntaryresponsibilities of employees' institutionsandtheirorganizationalcommitment is perceived as positive.
Keywords: Corporate governance; KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK; Kurumsal yönetim; ORGANİZATİONAL COMİTMENT; ÖRGÜTSEL BAĞLILIK CORPARATE SOCİAL RESPONSİBİLİTY; Social responsibility of business; Sosyal sorumluluk, işletmelerin