Farklı konsantrasyonlarda süte eklenen fluoksetinin polikaprolakton esaslı ve immünosorbent özellikli filtre aracılığı ile uzaklaştırılması - Taslak, Hava Dudu (My University, 2018)
Amaç: Bu çalışmanın amacı; anne sütü aracılığı ile bebeğe geçen ve bebekte uyku bozukluğu, ağlama krizi, beslenme yetersizliği ve kolik oluşumuna neden olan fluoksektinin, polikaprolakton esaslı biyoaktif nanofiber aracılığı ile sütten uzaklaştırılmasıdır. Çalışmanın ikincil amacı da; bu işlem sırasında sütün kompozisyonunun değişip değişmediğinin tespit edilmesidir. Gereç ve Yöntem: Polikaprolakton esaslı nanofibere fluoksetin antikoru immobilize edilerek biyoaktif nanofiber elde edilmiştir. 25, 50, 75, 100 ng/ mL konsantrasyonlarda süt örneklerine eklenen fluoksetin biyoaktif nanofiber ile inkübe edilerek sütten uzaklaştırılmıştır. Biyoaktif nanofiberin fluoksetini sütten uzaklaştırma verimi süt örneklerinde ELISA yöntemi ile fluoksetin ölçümü yapılarak tayin edilmiştir. İnkübasyon öncesi ve sonrası süt örneklerinde total protein tayini, laktoz tayini ve yağ tayini sırasıyla Bradford, Khramov ve arkadaşları ve Lucas ve arkadaşlarının yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Süt örneklerinde ayrıca pH ölçümü yapılmış ve sütün enerji değeri hesaplanarak bulunmuştur.Bulgular: Süte eklenen fluoksetinin ortalama % 93,6’sı biyoaktif nanofiber kullanılarak uzaklaştırılmıştır. Çalışılan konsantrasyonlar arasında en yüksek verim 100 ng/ mL fluoksetin örneğinde görülmüştür. İnkübasyon öncesi ve sonrası süt örneklerindeki total protein, laktoz, yağ , pH ve enerji değerleri karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Sonuç: Anne sütüne geçen ilaçların ve kimyasal maddelerin uzaklaştırılmasına yönelik hazırlanan bu filtrenin endüstriyel üretiminin gelecek nesil sağlığının korunmasında önemli bir adım olacağı düşünülmektedir.

Aim: The aim of this study is to remove fluoxetine from milk by the polycaprolactone-based bioactive nanofiber which passes to the infant through the breastmilk and causes sleep disturbance, crying crisis, malnutrition and colic formation Also, the secondary aim of the study is to determine whether the composition of the milk changes during this process.Materials and Methods: Bioactive nanofiber was obtained by immobilizing fluoxetine antibody on to the polycaprolactone-based nanofiber Fluoxetine added to the milk samples at concentrations of 25, 50, 75, 100 ng / mL was removed from the milk by incubating with bioactive nanofiber. The fluoxetine removal efficacy of the bioactive nanofiber was determined by ELISA in milk samples. Before and after the incubation; total protein, lactose and fat levels were determined in milk samples by the methods of Bradford, Khramov et al and Lucas et al respectively. In milk samples, pH was also measured and the energy value of milk was calculated. Results: An average of 93.6 % fluoxetine that was added to the milk was removed from the milk by bioactive nanofiber. The highest efficiancy was observed in 100 ng / mL fluoxetine samples. There was no statistically significant difference between the total protein, lactose, fat, pH and energy values of milk samples before and after the incubation.Conclusion: It is thought that the industrial production of this filter, which is prepared for the removal of the drugs and chemical substances that pass into the breast milk, will be an important step in the protection of the next generation health.
Keywords: Biochemistry; Biyokimya; Fluoksetin; milk; nanofiber; polikaprolakton; polycaprolactone; süt Fluoxetine