Ambalaj sanayinde muhasebe ve hesap işleri organizasyonu ve bir uygulama örneği - Bingül, Emel (My University, 2009)
Ürünü dış etkilerden koruyan, içine konulan malları bir arada tutarak dağıtım ve pazarlama işlemlerini kolaylaştıran tüketiciye içindeki mal hakkında bilgi veren metal, kağıt, karton, cam, teneke, plastik ve tahtadan yapılan sargı ve kaplamalar olarak tanımlayabileceğimiz ambalaj günümüzde insan yaşamının önemli bir kısmında yer almış, tüketici ve işletmelere sağladığı fayda ile de sürekli gelişen bir sektör durumuna gelmiştir. Dünyada ve Türkiye de ambalaj kullanımının artması ülkemizin bu sektörde yer alan ambalaj işletmelerinin önemini daha da arttırmıştır. Yönetimin sürekli değişen günün şartlarına göre, isabetli kararlar alabilmesi için, sürekli bir veri ve bilgi akışına sahip olması gerekmektedir. Söz konusu bu veri ve bilgi akışı içerisinde işletmeyle ilgili olarak muhasebe bilgi ve verilerinin önemli bir yeri bulunmaktadır. İşletmeler, hukuki yapılanma şekilleri, faaliyet türleri, fonksiyonel yapıları, büyüklülükleri gibi yönleriyle farklılık gösterseler de, hepsinde gerçekleşen mali nitelikteki işlemlere ilişkin verilerin toplanıp işlenerek, işletme ile ilgili kişilerin yararına sunacak bir muhasebe bilgi sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. Bir bilgi sistemi olan muhasebe, işletmede kendisinden beklenene bağlı olarak, değişen boyutlarda görev yüklenir. Muhasebenin bu beklentilere cevap verebilmesi için de muhasebe organizasyonunun işletmenin amacına yönelik bir şekilde oluşturulması ve organizasyon unsurları arasında ilişkilerin sağlıklı bir şekilde kurulması gerekmektedir. Muhasebe organizasyonunda, işletmede kullanılacak muhasebe belgeleri, muhasebe defterleri, hesap planı, defterlerin nasıl tutulacağı ve muhasebede sonuç çıkarma düzenlenir. Çıkarılan sonuçların analizinin nasıl yapılacağı ve nasıl raporlanacağı belirlenir. Muhasebeye bilgi akışının hangi bölümlerden nasıl geleceği, muhasebeden bilgi çıkışının ve raporların hangi bölümlere nasıl ve ne zaman gideceği saptanır. Bütün bu işleri yapacak personelin seçimi, eğitimi ve görevlerin dağıtılması da muhasebe organizasyonunun bir parçasıdır. Anahtar Kavramlar: 1)Ambalaj, 2)Muhasebe, 3)Muhasebe Organizasyonu

Package, it can be described as protect the product from external influences, facilitate to distribution and marketing as keep together the goods and also informative material as produced by metal, paper, cardboard, glass, cans, plastics and wrappings made from wood and coating and it has significant portion in human life nowadays and besides it is continuously sector as providing benefit to cunsumers and companies. It makes more important the companies in this sector in Turkey due to increase the use of packing in the World and Turkey, According to today's constantly changing requirements of management, to have a continuous flow of data and information are needed for accurate decisions.Although, acounting data and informations have an important place in flow. Business, can have differences in some topic such that: legal structuring shapes, types of activities, functional structures but it can perform all the procedures relating the financial quality of the data being collected and processed, will provide businesses with the benefit of persons in an accounting information system is needed. An information system as accounting, business is expected by itself, depending on the changing role of size is installed. Accounting for these expectations to respond to the accounting organization for the purpose of business creation and the relationship between organizational elements must be established in a healthy manner. In the accounting organization, accounting documents, accounting boks, account plan, how to keep boks, accounting in the inference are regulated in companies. How to do analysis of the results being reported and how they are determined to. Which parts and how will do the flow of information to accounting, accounting information output how and when to go to which part are determined. Which parts of the flow of information on how future accounting, accounting information and reports out of how and when to go to which part is determined. All these things will make the selection of personnel, training and distribution of tasks is a part of the accounting organization. Key Concepts: 1) Packing, 2) Accounting , 3) Accounting Organization
Keywords: Muhasebe; Muhasebe_Finans