Öğretmenlerin bilgisayar ve internet teknolojilerini yönetme ve öğretim ortamına entegre etme konusunda hizmet içi eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi - Şentuna, Tarık (My University, 2003)
Bu çalışmanın amacı, İstanbul ilindeki devlet okullarında bilgisayar ve internet kullanımının öğretim ortamlarına entegre edilmesine ilişkin değiştirilemeyen kişisel özelliklerine göre (cinsiyet, branş, meslekteki hizmet süresi, evinde bilgisayarı olma durumu, bilgisayarının internet bağlantısına sahip olma durumu, bilgisayar ve interneti öğretimde yardımcı malzeme olarak kullanma durumu ve bilgisayar ve interneti öğretimde yardımcı malzeme olarak kullanma süresi) belirlenen dokuz boyuttaki (donanım, yazılım, eğitim, idare (yönetim), diğerleri (çeşitli), eğitime etkiler, sosyal etkiler, eğitim gereksinmesi ve kendine güven) öğretmen görüş, tutum ve davranışları arasındaki farklılıkları incelemektir. Bu çalışmada Emrah Orhun tarafından geliştirilen ve daha öncede Ege Üniversitesinde uygulanan Öğretmenlerin Eğitimde Bilgisayar Kullanımı Konusundaki Görüşleri anketi kullanılmıştır. Anket üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öğretmenlerin kişisel özelliklerine ait 7 soru (öğretmenin branşı, meslekteki hizmet süresi, cinsiyeti, evlerinde bilgisayar olup olmaması, bilgisayar varsa internet bağlantısı olup olmadığı , bilgisayar ve interneti öğretimde yardımcı araç olarak kullanıp kullanmadığı, kullanıyorsa kaç yıldır kullandığı) yer almaktadır. İkinci bölümde öğretmenlerin internet ve bilgisayar kullanırken ortaya çıkan beş boyut (donanım, yazılım, öğretim, idare (yönetim), diğerleri (çeşitli) ile ilgili problem algı düzeylerini saptamaya ilişkin 31 soru vardır. Üçüncü bölümde ise öğretmenlerin bilgisayar ve internetin öğretim için değeri konusundaki tutumlarının ölçüldüğü dört boyuta ait (eğitime etkileri, sosyal etkileri, eğitim gereksinmesi, kendine güven) 26 soru bulunmaktadır. Araştırmanın evrenini İstanbul ilindeki devlet liselerinde 2002-2003 Eğitim Öğretim yılında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. toplam 15 okuldan 328 öğretmene ulaşılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 10 istatistik paket ortamında frekans, yüzde, Tek Yönlü Varyans Analizi ve T-testi teknikleri kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre evlerinde bilgisayara ve internet bağlantısına sahip olan öğretmenlerin interneti ve bilgisayarı öğretim ortamına entegre etmekteki problem algılarının özellikle yazılım, donanım ve idare (yönetim) boyutlarında olmayanlara göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Aynı grup öğretmenlerinin bilgisayarların ve internetin öğretim değeri için görüşleri ile hizmet içi eğitime bakış açıları da olmayanlara göre daha olumlu çıkmıştır. Araştırmanın sonuç bölümünde literatür taraması ve anket uygulaması sonucu tespit edilen problem alanlarına ilişkin 11 adet çözüm önerisi sunulmuştur. Sunulan bu önerilerin bu alanda ileride yapılacak çalışmalar ve alınacak kararlar için yol gösterici olması umut edilmektedir. The purpose of this study is to find the differences among K9 teachers' perspectives in public schools in İstanbul as to integration of computer and internet technologies into educational setting. In this study, a survey Teachers Perspectives about the Use of computers Education developed by Emrah Orhun was used . The survey consists of three main sections. In the first section, there are 7 personal questions about the individual answering the survey. In the second section, there are 31 questions about the dificulties and the problems teachers face while using the computers and the internet in educational settings in five domains; hardware, software, instruction, administration and others. In the third section, there are 26 questions measuring teachers' attitudes with regard to value of computers and the internet in their teachings in four domains (educational effects, social effects, teachers' insevice training needs and self confidence) The sample of the research is the 328 teachers chosen randomly among the teachers working in the public schools in the 2002-2003 academic year in Istanbul. The data collected is analyzed with SPSS Statistics program by using frequency, percentage, one-way anova and t-test. According to the results, the teachers with the computer and internet access in their houses have higher problem perceptions with respect to integrating computer and the internet into teaching than those who don't have computer and the internet access in their houses. The same group with the computer and internet access in their houses also have more positive attitudes towards inservice training and about the value of computer and internet in education.
Keywords: Hizmet İçi Eğitim