Sinemada hayvanların kullanımı ve etik ile hayvan haklarının gündeme getirilmesi - Kemer, Nil (My University, 2016)
Çalışmada, sinemada hayvanların görünümleri ve temsilleri, hayvan hakları ve etik çerçevesinde eleştirel biçimde ortaya konup değerlendirilmiştir. Dünya sineması ve Türkiye’deki örnekleri ortaya koymak, konuyla ilgili gelişmeleri ve alternatif oluşumları ortaya çıkarmak ve çözüm önerilerinde bulunmak tezin ana temasını oluşturmuştur. Bu çalışma, sinemada hayvanların kullanımında başvurulan teknik uygulamalar, hayvanların performans sanatçılarına dönüştürülmesi ve ağırlıklı olarak şiddet içerikli imajların hayvanlar tarafından temsil edilmeye çalışılması, Dünya sinemasında ve Türkiye sinemasından seçilmiş örnekler ile incelemeye alınmıştır. Tezde, Türkiye sinemasından bir kaç önemli örnek ile hayvanların filmlerde üstlendikleri temsillerin irdelenmesi ve Türkiye sinemasında hayvan kullanımı üzerine çeşitli sivil toplum örgütlerinin çalışmalarının ortaya çıkarılması sağlanmıştır. Türkiye’de hayvan hakları için atılan ilk adımlar ve günümüzde hayvanlar için oluşturulmuş yasalara genel bir bakış sunulmuş ve Türkiye sineması ve medya kültürü içinde, hayvanların kullanımlarının sorunlu alanlarını ortaya konmuştur. Anahtar Sözcükler: İnsan Merkezcilik, Etik, Hayvanların Temsili, Hayvan Hakları, Hayvan Hukuku, Hayvan Hakları Örgütleri, Hayvan Hakları, Estetik, Performans.

In the study, cinema and represent the views of the animals were evaluated critically implicates the animal rights and ethical framework. World cinema and reveals examples in Turkey, reveal the development and alternative development on the subject and has been the main theme of theses solutions. In this study, cinema technical applications referenced in the use of animals, to be converted to animal performers and mainly studying to be represented by animals images of violence, were examined with examples chosen from the world cinema and cinema of Turkey. In this thesis, representing of the animals in movies with a few important examples from movies of Turkey and discussed the use of animals in the films by work of various civil society organizations. In addition to investigated first steps for animals rights in Turkey and todays created laws for animals in Turkish cinema and media cultures. Key words: Anthropocentrism, Ethic, Representation of Animals, Animal Rights, Animal Rights Organizations, Aesthetic, Performance.
Keywords: Hayvanlar, Sinemada