Örgütsel adalet algısı ve tükenmişlik arasındaki ilişkide örgütsel sinizmin aracı rolü - Demir, Hüseyin (My University, 2019)
Bu tez çalışmasının temel amacı, örgütsel adalet algısı ve tükenmişlikarasındaki ilişkide örgütsel sinizmin aracı rolünün incelenmesidir.Tezin ilk bölümünde literatür taramasına yer verilmiş, araştırma bölümünde isearaştırmanın detayları, analiz ve bulgular sunulmuştur. Veri toplama yöntemi olarak ankettekniği kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Niehoff ve Moorman (1993)’ın ÖrgütselAdalet ölçeği, Brandes vd. (1999)’nin Örgütsel Sinizm ölçeği ve Maslach veJackson(1981)’ın Tükenmişlik ölçeği kullanılmış, elde edilen veriler SPSS 25.0 istatistikpaket kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma; İstanbul’da finans sektöründebağımsız denetim, vergi ve danışmanlık alanlarında hizmet veren uluslararası sermayelidört şirketin denetim, vergi ve danışmanlık departmanlarında görev yapan 310 çalışanıüzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma neticesinde, örgütsel adalet algısı ve tükenmişlikarasındaki ilişkide örgütsel sinizmin kısmi aracılık rolüne sahip olduğu sonucunaulaşılmıştır.

The main purpose of this thesis is to mediation role of organizational cynicismon the relationship between organizational justice perception and burnout.In the first part of the thesis literature review of the variables which is involvedin the research is presented, and then the research part is placed subsequently.Questionnaire technique was used as data collection method. The organizationaljustice scale of Niehoff and Moorman (1993), the organizational cynicism scale ofBrandes et al. (1999) and the burnout scale of Maslach and Jackson (1981) were usedas data collection tools and the obtained data were analyzed using SPSS 25.0 statisticalpackage program. The survey has been conducted on 310 people who has been workingin the audit, tax and consultancy departments of four international capital companiesproviding in auditing, tax and consulting services of financial sector in İstanbul. As aresult of this study, it is concluded that the organizational cynicism has a partialmediating role in the relationship between organizational justice perception andburnout.
Keywords: Burnout; Organizational Cynicism; Örgütsel Adalet; Örgütsel Sinizm; Tükenmişlik Organizational Justice