Teröre maruz kalmış eğitimcilerin karşılaştıkları sorunların ve çözüm stratejilerinin kriz yönetimi bağlamında incelenmesi - Pekgöz, Sevgi (My University, 2020)
Bu çalışmanın amacı, teröre maruz kalmış eğitimcilerin karşılaştıkları sorunların veçözüm stratejilerinin kriz yönetimi bağlamında incelenmesidir.Çalışmanın kavramsal boyutu literatür taranarak elde edilmiştir. Kavramsal boyut incelenirken özelikle ülkemizde terörün yoğun olarak yaşandığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde görev yapan eğitimcilerin sorunları üzerinde durulmuştur. Aynı zamanda terör ve eğitim ilişkisi de incelenmiştir. Araştırma nitel bir çalışma olup olgu bilim desenindedir. Olgu bilim deseni tümüyle yabancı olmadığımız fakat tam olarak ayrıntılarını kavrayamadığımız olguları araştıran çalışmalar için kullanılır.Araştırmanın çalışma grubu 2018 – 2019 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinde görev yapmakta olan ve meslek hayatının bir bölümünde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hizmet yapmış ve orada teröre maruz kalmış 17 kadın, 14 erkek eğitimciden oluşmaktadır. Görüşmeler araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemi ile gerçekleştirilmiş ve ses kayıt cihazı ile kayıt altına alınmıştır. Çalışmada verilerin analizi, “içerik analizi tekniği” ile yapılmıştır. Katılımcıların görüşleri yazılı metne dönüştürülerek ana temalar ve kodlar oluşturulmuştur.Araştırma sonucunda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde terörün yoğun olarak yaşandığı yerlerde eğitimcilerin sorunlarının yıllardan beri devam ettiği ve sorunlara karşı hiçbir çözümün bulunmadığı görülmektedir. Eğitimciler bölgede fiziksel, psikolojik, sosyal, kültürel, insan ilişkileri gibi konularda oldukça sorunlar yaşamaktadır. Eğitimcilerin çoğu yaşanan terör olaylarından, hayat şartlarından ve yaşadıkları kriz durumlarından dolayı bölgeden bir an önce gitme eğilimi göstermektedir. Bu durum da bölgede sürekli bir öğretmen sirkülasyonunun olmasını sağladığından eğitimi olumsuz yönde etkilemektedir.Bölgede yaşanan fiziksel sıkıntıların giderilmesi, eğitimcilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi, okullarda ve şehirlerde güvenliğin sağlanması, dil sorununun çözülmesi, bölge insanının terörle ilgili bakış açısını değiştirmek için eğitimlerin düzenlenmesi, eğitim fakültelerinin eğitim kalitelerinin artırılarak gerçek hayata uygun olmasının sağlanması gibi çeşitli önerilerde bulunulmuştur.

This study examines the problems which educators had been exposed to terrorism and the strategies of their solution in the context of crisis management.The conceptual dimension of the study was obtained by scanning the literature. While examining the conceptual dimension, the problems of educators working in Eastern and Southeastern Anatolia Regions, where terrorism is intense in our country, are emphasized. The relationship between terrorism and education was also examined. The research is a qualitative study and it’s a Phenomenological model.The phenomenological model is used for studies investigating cases in which we are not completely unfamiliar but cannot fully comprehend the details.The working group of the study consists of 17 female and 14 male educators working in the province of Istanbul in the 2018 - 2019 academic year and served in Eastern and Southeastern Anatolia Region for a part of their professional life and exposed to terrorism there. Interviews were conducted by face-to-face interview method using semi-structured interview form prepared by the researcher and recorded with voice recorder. In the study, data analysis was conducted with “content analysis technique”. As a result of the research, it is seen that the problems of educators have been continuing for years and there is no solution against these problems in areas where terrorism is intense in Eastern and Southeastern Anatolia. Educators have many problems in the region in terms of physical, psychological, social, cultural and human relations. Most of the educators tend to leave the region as soon as possible due to the terrorist incidents, living conditions and crisis situations. This situation has a negative effect on education as there is a continuous circulation of teachers in the region.Various suggestions have been made such as eliminating the physical problems experienced in the region, improving the living conditions of the educators, providing security in schools and cities, solving the language problem, arranging the trainings in order to change the perspective of the people of the region on terrorism and ensuring that the education faculties are suitable for real life.
Keywords: Crisis Management; Education; Education Problems; Educators; Eğitim; Eğitim Sorunları; Eğitimciler; Güvenlik Terror; Kriz Yönetimi; ÖğretmenSorunları; Regions Experienced Terror; Security; Teacher Problems; Terör; Terör Sorunları; Terörizm; Terörün Yaşandığı Bölgeler; Terror Problems; Terrorism