Dolaylı ve dolaysız vergilerin ekonomiye etkisi : Türkiye örneği - Akkör, Mehmet (My University, 2019)
Vergi politikalarına yönelik yapılan tartışmalarda dolaylı ve dolaysız vergi oranları sürekli tartışma konusu olmaktadır. Ekonomik büyümeyi öncelikli hedef ilan edenler dolaylı vergilerin payının arttırılmasını savunurken, gelir dağılımında adaleti savunanlar ise dolaysız vergilere ağırlık verilmesini savunmaktadır. Bu çalışmamızda Türkiye örneği temel alınarak dolaylı ve dolaysız vergi dağılımının ekonomik etkileri araştırılmıştır. Türkiye, hem ekonomik büyümeye ihtiyaç duymakta hem de Anayasası’na göre vergi yükü eşit ve adaletli bir şekilde dağılmalıdır. Türkiye’de 2006 - 2018 yılları arasında dolaylı vergilerin ortalaması yüzde 67 iken dolaysız vergilerin ortalaması yüzde 33 olarak gerçekleşmiştir.

Among the debates on tax policies, direct and indirect tax have been the subject of discussion. Those who declare economic growth as a prior target give importance to increasing the share of indirect tax, while those who advocate to justice income distribution emphasize on direct tax. In this study, it aims to analyse the impacts direct and indirect tax on economy based on Turkey situation. Turkey not only needs economic growth but also according to its constitution tax burden should be distributed equally and fairly. In Turkey, in the years between 2006 and 2018, the average of indirect tax was 67%, while the average of direct tax was 33%.
Keywords: Dolaylı vergiler; Dolaysız Vergiler Direct Tax; Finance; İndirect Tax; Maliye; Taxation; Turkey; Türkiye; Vergilendirme